Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentariker Tomas Tobé (M) ansvarar för att samla en majoritet i parlamentet för förordningen för asyl- och migrationshantering.

Tobé vill begrava idén om omfördelning av flyktingar i EU

BRYSSEL 27 oktober 2021

Den moderate EU-parlamentarikern Tomas Tobé lägger fram sin plan för hur EU ska kunna enas om nya asyl- och migrationsregler. Men förslaget möts av kritik för att lägga alltför stor börda på de sydliga EU-länder dit migranter först anländer.

För drygt ett år sedan presenterade EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson ett stort förslagspaket på ny asyl- och migrationspolitik i ett försök att bryta det dödläge bland medlemsländerna som funnits i frågan sedan flyktingkrisen 2015. 

Moderaternas EU-parlamentariker Tomas Tobé fick därefter huvudansvaret för att samla en majoritet i parlamentet för en del av paketet, den så kallade förordningen för asyl- och migrationshantering. Den styr bland annat i vilket EU-land migranter ska söka asyl och vad som sker vid stora migrationstryck som under 2015. Tidigare förslag på området har blockerats av vissa medlemsländer som inte vill ta emot några flyktingar via så kallad obligatorisk solidaritet. 

I går tisdag presenterade Tomas Tobé sitt utkast till förslag på hur en lösning på frågan bör se ut.

– För mig är det tydligt att [obligatorisk solidaritet] inte är vägen framåt. Detta kommer inte att bryta den politiska låsningen, sade Tobé under en pressträff.

I kommissionens ursprungsförslag tonade man ned den obligatoriska solidariteten. I första hand ska omfördelning av flyktingar från ett EU-land som upplever ett högt migrationstryck till ett annat ske på frivillig basis. Medlemsländer som inte vill ta emot flyktingar ska kunna hjälpa till på andra sätt som att bistå vid avvisningar av migranter som inte fått uppehållstillstånd eller bygga upp kapaciteter. Först om den frivilliga omfördelningen inte är tillräcklig vill kommissionen se en ett tvingande element. 

I sitt förslag vill Tomas Tobé skrota det elementet och göra all omfördelning frivillig. Han föreslår dessutom att de två solidaritetsmekanismerna i kommissionens förslag – dels en vid sök- och räddningsinsatser, dels en vid andra ökade migrationstryck – görs om till en. 

Han kallar sitt uppslag för ”verkningsfull solidaritet” för de EU-länder dit migranter vanligtvis först anländer som Grekland, Spanien och Italien.

– Jag vill ha en stark solidaritetsåtgärd som baseras på frivillig omfördelning, sade Tobé som vill göra det möjligt för medlemsländer att i ett tidigare läge flagga för ett ohållbart migrationstryck.

Mindre krav på Sverige

I de fall ett medlemsland ställs inför ett högt migrationstryck måste övriga EU-länder alltså välja att ta emot flyktingar eller på andra sätt bistå. I kommissionens förslag ville man ge de medlemsländer som under de föregående fem åren taget emot dubbelt så många asylansökningar i förhållande till befolkningen som EU-snittet möjlighet att minska sin insats – antingen flyktingmottagande eller andra åtgärder – med en tiondel. Tobé vill utöka dessa fem år till tio för att länder som Sverige som under 2015 tog emot förhållandevis många flyktingar inte ska behöva bidra med lika mycket som andra EU-länder som gjorde mindre.

Begränsa familjeåterförening

I allmänhet vill kommissionen att asylansökningar ska ske i ankomstlandet. Men migranter som redan har ett syskon i ett visst medlemsland ska skicka in sin ansökan om uppehållstillstånd där. Andra anknytningar som att tidigare ha studerat eller jobbat i ett medlemsland ska avgöra asylland. Båda dessa undantag från regeln om ansökningsland vill Tobé skrota. Personer ska bara få asylansöka i det medlemsland som deras syskon redan bor om de själva är minderåriga.

Tobé föreslår även att kommissionen ska ta fram en femårig strategi för migrationshantering, göra det svårare för asylsökanden att ta sig till andra EU-länder och stärka samarbetet med ursprungs- och transitländer för att minska migrationen till Europa.

Kritik: ”Inte seriöst”

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk är mycket kritisk till Tobés utkast som hon menar inte ”är seriöst”.

– Det här förslaget löser ingenting. Med Tobés förslag kommer de sydeuropeiska länderna få fortsätta att ta ett orimligt stort ansvar för de människor som söker skydd i Europa, sade Björk i ett uttalande.

EU-parlamentariker från socialdemokratiska S&D-gruppen, liberala RE och den gröna gruppen kritiserade Tobés utkast till förslag, rapporterar EUobserver. Även de menar att alltför stort ansvar läggs på EU-länder som Grekland, Spanien och Italien dit migranter kommer i första hand. Stöd kom dock från högernationalistiska ID-gruppen och nationalkonservativa ECR.

Förhandlingar inleds nu mellan de politiska grupperna i EU-parlamentet som ska leda fram till en gemensam ståndpunkt inför de kommande förhandlingarna medlemsländerna. 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret