Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s villkorsmekanism gör det möjlighet att dra in EU-stöd till länder som bryter mot rättsstatens principer så att EU-budgeten hotas. Arkivbild.

Uppgifter: Kommissionen överväger nya tag för demokratin i EU-länder

BRYSSEL 1 oktober 2021

EU-kommissionen kan i oktober inleda processer med sin nya villkorsmekanism mot medlemsländer som underminerar rättsstaten.

Mekanismen, som kan resultera i indragna EU-bidrag till medlemsländer där rättsstaten försvagats så mycket att det utgör ett hot mot EU-budgeten, trädde i kraft vid årsskiftet. Men kommissionen som är fördragets väktare har ännu inte använt den trots återkommande kritik från EU-parlamentet.

Men nu verkar det enligt flera medieuppgifter som att kommissionen inom kort kommer att inleda processer mot medlemsländer med hjälp av mekanismen.

– Förberedelserna för att utlösa [mekanismen] är alltför långt framskridna för att vi inte ska kunna använda dem. Tåget rullar i hög fart och kan inte stoppas, sade EU-kommissionär Věra Jourová till Politico.

Ungern och Polen, mekanismens största kritiker, är två länder som riskerar att hamnar i den, men även flera andra medlemsländer ligger under kommissionens lupp, enligt FT.

Båda tidningarna rapporterar att mekanismen kan komma att utlösas redan under oktober månad.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret