Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Sveriges energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) under ett tidigare ministerrådsmöte. Arkivbild.

Även Anders Ygeman KU-anmäls för kärnkraftsvägran

BRYSSEL 4 november 2021

Moderaterna anser att energiminister Anders Ygeman gick emot EU-nämnden när han inte pläderade för kärnkraft i EU.

I förra veckan KU-anmäldes statsminister Stefan Löfven (S) för att inte ha framfört EU-nämndens uppfattning om kärnkraft vid senaste EU-toppmötet. Nu KU-anmäls även energiminister Anders Ygeman (S) av Moderaterna för att inte ha följt EU-nämndens uppmaning att framföra att kärnkraft bör klassas som en hållbar klimatinvestering, skriver TT/Di.

– Anders Ygeman skiter i EU-nämnden och viker ner sig istället för att stå upp för svensk kärnkraft och det svenska energisystemet när det verkligen gäller i EU, sade Lars Hjälmered, energipolitisk talesperson för Moderaterna och ordförande i riksdagens näringsutskott.

Startpunkten för anmälan är EU-nämndsmötet den 20 oktober i år inför ett möte mellan medlemsländernas energiministrar en knapp vecka därefter. En majoritet av ledamöterna i EU-nämnden – 9 av 17 – bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ska då ha gett regeringen i uppdrag att föra fram att ”den svenska uppfattningen är att svensk och europeisk kärnkraft ska klassas som hållbar i taxonomin”.

Med hänvisning till den inspelade delen av EU:s enerigministermöte och dess slutsatser menar Lars Hjälmered i sin KU-anmälan att Anders Ygeman aldrig förde fram den ståndpunkten under mötet. Han pekar samtidigt på att andra EU-länders energiministrar lyfte kärnkraftsfrågan vid mötet.

Ygeman nämnder dock kärnkraft under den öppna delen av ministerrådsmötet.

– Sverige anser att vi kommer behöva alla kostnadseffektiva, fossilfria lösningar inklusive bioenergi och kärnkraft som bidrar till EU:s klimatmål och minskar vårt beroende av fossila bränslen, sade Ygeman.

Ygeman försvarar sig liksom Löfven med att den majoritet av oppositionspartier som finns i EU-nämnden inte finns i riksdagen som helhet där en knapp majoritet är emot att klassa kärnkraft som klimatvänligt i EU.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret