Ordförande för EU-parlamentets utskott om utländsk inblandning och desinformation, Raphaël Glucksmann, talar vid besöket i Taiwan.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-parlamentet till Taiwan: Vi står på er sida

Ni är inte ensamma. Det var budskapet när EU-parlamentet i torsdags gjorde sitt första officiella besök i Taiwan. 

Sju parlamentariker från EU-parlamentets utskott om utländsk inblandning och desinformation besökte Taiwan under torsdagen och fredagen. Besöket som är det första officiella från Europaparlamentet skickade tydliga signaler om att parlamentet värnar den unga demokratin utanför Kinas kust.      

– Vi kom hit med ett väldigt enkelt och tydligt budskap: Ni är inte ensamma. Europa står på er sida, sade den franska socialdemokraten Raphaël Glucksmann till Taiwans president Tsai Ing-wen.   

En talesperson för Kina har hotat med att besöket kan komma att skada relationen mellan Kina och EU. Varningen går i linje med Pekings tidigare ställningstagande om att diplomatiska relationer med Taiwan och Kina samtidigt är oacceptabelt. En position vars konsekvenser är tydliga i dagens storbråk mellan Litauen och Kina.

– Europa står tillsammans med Taiwan i försvaret av frihet, rättsstatsprincipen och mänsklig värdighet. Vi har lärt oss mycket av dess erfarenhet av att stå emot destabiliseringsförsök, sade Raphaël Glucksmann under besöket.      

Taiwans president Tsai Ing-wen svarade med att hon hoppas se en "demokratisk allians mot desinformation".

– Taiwan är också villigt att dela sina erfarenheter av att bekämpa desinformation med våra europeiska vänner. Detta kommer att fördjupa vårt partnerskap och bidra till att skydda det fria och demokratiska sätt att leva som vi åtnjuter, sade president Tsai Ing-wen enligt TaipeiTimes.  

Utskottets besök äger rum efter att EU-parlamentet i förra månaden antog en resolution om att fördjupa relationen mellan Taiwan och EU, vilket Europaportalen rapporterat om tidigare. Innehållet i resolutionen, som lyfter fram Taiwans demokrati, upprepades av utskottets ordförande under besöket. 

– Idag är Taiwan den mest levande demokratin i regionen, en skatt som alla demokrater runt om i världen bör vårda och skydda, sade Raphaël Glucksmann.