Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ordförande för EU-parlamentets utskott om utländsk inblandning och desinformation, Raphaël Glucksmann, talar vid besöket i Taiwan.

EU-parlamentet till Taiwan: Vi står på er sida

BRYSSEL 5 november 2021

Ni är inte ensamma. Det var budskapet när EU-parlamentet i torsdags gjorde sitt första officiella besök i Taiwan. 

Sju parlamentariker från EU-parlamentets utskott om utländsk inblandning och desinformation besökte Taiwan under torsdagen och fredagen. Besöket som är det första officiella från Europaparlamentet skickade tydliga signaler om att parlamentet värnar den unga demokratin utanför Kinas kust.      

– Vi kom hit med ett väldigt enkelt och tydligt budskap: Ni är inte ensamma. Europa står på er sida, sade den franska socialdemokraten Raphaël Glucksmann till Taiwans president Tsai Ing-wen.   

En talesperson för Kina har hotat med att besöket kan komma att skada relationen mellan Kina och EU. Varningen går i linje med Pekings tidigare ställningstagande om att diplomatiska relationer med Taiwan och Kina samtidigt är oacceptabelt. En position vars konsekvenser är tydliga i dagens storbråk mellan Litauen och Kina.

– Europa står tillsammans med Taiwan i försvaret av frihet, rättsstatsprincipen och mänsklig värdighet. Vi har lärt oss mycket av dess erfarenhet av att stå emot destabiliseringsförsök, sade Raphaël Glucksmann under besöket.      

Taiwans president Tsai Ing-wen svarade med att hon hoppas se en "demokratisk allians mot desinformation".

– Taiwan är också villigt att dela sina erfarenheter av att bekämpa desinformation med våra europeiska vänner. Detta kommer att fördjupa vårt partnerskap och bidra till att skydda det fria och demokratiska sätt att leva som vi åtnjuter, sade president Tsai Ing-wen enligt TaipeiTimes.  

Utskottets besök äger rum efter att EU-parlamentet i förra månaden antog en resolution om att fördjupa relationen mellan Taiwan och EU, vilket Europaportalen rapporterat om tidigare. Innehållet i resolutionen, som lyfter fram Taiwans demokrati, upprepades av utskottets ordförande under besöket. 

– Idag är Taiwan den mest levande demokratin i regionen, en skatt som alla demokrater runt om i världen bör vårda och skydda, sade Raphaël Glucksmann. 

Mer fakta

Edith Lindvall
Journalistpraktikant
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret