Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Oberoende domstolar viktigast för EU-medborgare

BRYSSEL 18 november 2021

Av EU:s grundläggande värderingar pekar invånarna ut domstolsväsendets oberoende som den allra viktigaste. I Sverige finns det näst högsta stödet för EU:s värderingar.

I en opinionsundersökning i de 27 medlemsländerna har EU-kommissionen för första gången undersökt invånarnas inställning till vad man kallar EU-värderingar som yttrande-, organisationsfrihet, jämställdhet och förbudet mot dödsstraff.

Av de total elva värderingarna ur EU-fördragets artikel 2 hamnar domares och domstolars oberoende i topp med ett genomsnittligt stöd bland de tillfrågade på 82 procent.

Den värdering som har minst stöd, dock av en majoritet, är rätten att inte dömas till dödsstraff. I länder som Tjeckien och Bulgarien är fler för dödsstraff än mot. Inte heller asylrätten åtnjuter lika stor stöd som andra värderingar, dock är en klar majoritet av de tillfrågade för. (Artikeln fortsätter under grafiken.)

Två av tre håller i hög grad med om EU-värderingar

EU-kommissionen har utrifrån de elva frågorna beräknat den övergripande attityden i medlemsländerna för EU-värderingarna. Man har delat in svaren i fyra kategorier utifrån hur stort stödet eller motståndet mot värderingar. I genomsnitt hamnar närmare två av tre tillfrågade i kategorin ”högt medhåll” med EU-värderingar.

Sverige tillsammans med Grekland har det näst högsta stödet för EU-värderingarna, medan Italien och Rumänien ligger längst ned.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret