Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Stängsel längs den ungersk-serbiska gränsen. Arkivbild.

EU-dom: Ungern har brutit mot asylrätten

BRYSSEL 16 november 2021

En ungersk lag som kriminaliserar dem som hjälper migranter och inskränker den internationella asylrätten underkänns av EU-domstolen.

I juli 2019 stämde EU-kommissionen Ungern inför EU-domstolen för för en lag som gör det olagligt att hjälpa asylsökande och begränsar vilka som kan söka asyl i landet. I dag tisdag kom EU-domstolens dom som går på kommissionens linje.

”Ungern har åsidosatt unionsrätten genom att göra det straffbart att organisera verksamhet som syftar till att möjliggöra för personer som inte uppfyller nationella kriterierna för att beviljas internationellt skydd att inleda ett asylförfarande”, heter det i ett uttalande från domstolen.

Det rör sig om den så kallade ”Stoppa Soros”-lagen från 2018 som dels kriminaliserar verksamheter som hjälper eller bistår asylsökande, med upp till ett års fängelse som straff. Dels ytterligare inskränker asylrätten genom att höja kraven för att få uppehållstillstånd.

"Stoppa Soros" anspelar på den ungersk-amerikanske filantropen och miljardären George Soros som den ungerska nationalkonservativa regeringen målar upp som sin ärkefiende.

Lagen gör att bara migranter som kommer direkt från länder där deras liv är i fara kan komma i fråga för asyl i Ungern. De som passerar länder där deras liv inte anses i fara har ingen asylrätt, vilket kommissionen ansåg strida mot internationell och EU-rätt.

Ungern måste nu omedelbart följa EU-domstolens dom. Om landet inte gör det kan kommissionen begära hos EU-domstolen att landet bötfälls.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret