Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Arbetsökande. Personerna på bilden har inget med artikel att göra.

Arbetslöshetssatsning i EU: “Dåligt anpassad och svårkontrollerad”

STOCKHOLM 9 december 2021

EU-ländernas satsning mot långtidsarbetslöshet, där EU-budgeten bidragit med 120 miljarder kronor, ifrågasätts av EU:s revisorer som dåligt anpassad till de arbetslösas särskilda behov och svårkontrollerad. – Tyvärr är detta varken den första eller sista granskningen som visar att pengaströssel inte är en quick-fix, säger Europaparlamentariker Abir Al-Sahlani.

Under åren 2014-2020 avsattes närmare 120 miljarder kronor från Europeiska socialfonden, ESF, vilket är en del av EU:s budget, till att “främja tillträdet till arbetsmarknaden” för långtidsarbetslösa, alltså de som varit arbetslösa i mer än ett år. En granskning av EU:s revisorer visar dock att åtgärderna i många fall inte varit anpassade till de långtidsarbetslösas särskilda behov.

– Vi har konstaterat att EU-finansierade åtgärder hittills nått ut till många långtidsarbetslösa, men att de inte har varit särskilt utformade med tanke på den här gruppen. Vi anser att det vore bättre att tillämpa en individanpassad strategi för alla långtidsarbetslösa som en del av den nationella aktiva arbetsmarknadspolitiken, sade Lazaros S. Lazarou, som är ledamot av Europeiska revisionsrätten och ansvarig för rapporten, i ett uttalande på onsdagen.

Svensk kritik

Flera svenska Europaparlamentariker är kritiska till hur pengar från Europeiska socialfonden har använts.

– Det är välkommet att revisionsrätten riktar kritik mot sättet som de mycket stora summor som använts vad gäller åtgärder för långtidsarbetslösa. Jag och Kristdemokraterna har under lång tid kritiserat fondens svällande budget, och efterlyst tydligare besked om hur effektivt medlen används hos mottagarna, säger Sara Skyttedal i ett uttalande på torsdagen till Europaportalen.

– Arbetslöshet är ett problem som EU:s länder måste komma till bukt med, något som gäller även i Sverige. Tyvärr är detta varken den första eller sista granskningen som visar att pengaströssel inte är en quick-fix, säger Abir Al-Sahlani i ett uttalande och tillägger; att det krävs starkare och mer effektiva åtgärder för att stärka företagande och sysselsättning.

– Vi delar ambitionen att få fler långtidsarbetslösa i arbete. Givetvis är uppgifterna från EU-revisorerna oroande och något vi måste titta närmre på. För oss socialdemokrater är ordning och reda i ekonomin en självklarhet. Såväl i Sverige som i hela EU, säger Heléne Fritzon i ett uttalande och betonar att det måste gå att kontrollera och följa upp de insatser som EU beslutat om.

I rapporten framgår bland annat att insatserna inte varit särskilt inriktade på långtidsarbetslösa utan att de blandades med alla arbetslösa eller “missgynnade grupper”. 

Vidare ansåg revisorerna att det var svårt att bilda sig en uppfattning om vilka resultat som hade uppnåtts när det gällde långtidsarbetslösa. Detta berodde enligt dem på svagheter i övervakning och utvärdering av socialfonden såsom avsaknaden av en särskild kategori av utgifter för långtidsarbetslösa. Revisorerna uppmanar därför kommissionen att ligga medlemsstaterna så att de tar till sig av kritiken och när det gäller den nya fonden EFS+ vidtar nödvändiga åtgärder under den nuvarande budgetperioden 2021-2027.

– Att det behövs olika åtgärder för att bekämpa korttids- respektive långtidsarbetslöshet är en självklarhet. Även om jag på de flesta områden är kritisk till nya ESF+ välkomnar jag därför ändå de nya reglerna för att bättre identifiera arbetslösas situation. Att revisionsrätten understryker att kommissionen måste insistera på de här reglerna under programperioden 2021-2027 är därför utmärkt, säger Sara Skyttedal.

 

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret