Senast uppdaterad: 30 november 2022
Mer fakta
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
Rekordmånga fel när EU-stöd betalades ut
Andelen fel som EU:s revisorer upptäcker när miljarder i stödpengar betalas ut fortsatte att öka 2023 för att nå sin högsta nivå på över ett årtionde.
Revisorer pekar på brister i EU-klimatsatsning
En ny rapport från Europeiska revisionsrätten kritiseras EU:s stora coronafond för bristande tydlighet i klimatåtgärderna. Revisorerna varnar för att de gröna bidragen kan vara överskattade med 34,5 miljarder euro. De påpekar också problem med hur klimatmål formuleras och rapporteras, samt att vissa projekt som märkts som "gröna" inte alltid är miljövänliga. Faciliteten är en stor investering och bör bidra till EU:s klimatmål, men det finns diskrepanser mellan planering och praktik, slår den ansvariga revisorn Joëlle Elvinger fast.
Revisorer: EU hade inte full beredskap för coronapandemin
I en rapport slår Europeiska revisionsrätten fast att EU:s två medicinbyråer, Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) och Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA), inte var "helt förberedda för en utdragen pandemi" när covid-19 slog till, men att de i allmänhet klarade krisen "på ett bra sätt". ECDC:s insatser försvårades av låg datakvalitet från medlemsstaterna, medan EMA:s informationsspridning inte alltid var lättåtkomlig för allmänheten, enligt revisorerna.
EU-revisorer: Bara en tredjedel av coronafonden har betalats ut
EU:s revisorer varnar för att miljardbelopp ur EU:s stora återhämtningsfond kanske inte kommer till användning eftersom ansökningar dröjer i många länder. Nästan alla medlemsländer har varit sena med att lämna in sina betalningsansökningar, inte minst Sverige.
– En försening orsakar en annan försening och så vidare. Det finns en risk för att delmål och mål inte kommer att kunna uppfyllas i slutet av augusti 2026, säger EU-revisorn Ivana Maletić efter en granskning.
Revisorer: Samordna EU:s AI-satsningar – “krävs bättre styrning”
EU:s revisorer släppte på onsdagen en granskning över hur väl EU-kommissionen har bidragit till AI-utvecklingen i EU sedan 2018. Medan EU uppfyllde sina finasieringslöften till AI-forskningen ledde detta inte till någon betydande ökning av den privata medfinansieringen, påpekar revisorerna. De kritiserar också vad det anser är en bristfällig uppföljning av resultaten, dålig samordning med medlemsländerna och allt för få styrningsverktyg. Revisorerna föreslår därför bland annat att kommissionen omprövar EU:s investeringsmål för AI och kommer överens med medlemsstaterna om hur de kan bidra till det.
– Stora och riktade AI-investeringar är avgörande för att få fart på EU:s ekonomiska tillväxt. Om EU vill förverkliga sina ambitioner måste [man] samarbeta effektivare, öka takten och frigöra EU:s potential , säger ansvarig EU-revisor Mihails Kozlovs i ett uttalande.
Flyktinghjälp kritiseras: Kunde fått mer för pengarna
I en sammanfattning över effekten av EU:s miljardstöd för att hjälpa miljoner flyktingar i Turkiet, så att de inte behöver söka hjälp inom EU, konstaterar EU:s revisorer att EU-stödet hade kunnat ge “mer valuta för pengarna och påvisbara effekter”. Revisorerna uppmanar därför EU-kommissionen bland annat att få ännu bättre koll på pengarna, att begära in uppgifter på hur de går för flyktingbarnen i det turkiska skolsystemet och bättre mäta hjälpens effekter.
EU-revisorer: Brister i lobbyistregister
EU-parlamentet, EU-kommissionen och ministerrådet har ett gemensamt öppenhetsregister där lobbyister som vill träffa politiker och tjänstemän kan skriva in sig. Europeiska revisionsrätten har i en rapport granskat registret och slår fast att finns brister och luckor som minkar insynen i lobbyverksamheten.
– EU:s öppenhetsregister måste förstärkas så att det inte förvandlas till en papperstiger. En rad olika lobbykontakter kan ske utanför offentlighetens ljus, vilket minskar öppenheten och påverkar allmänhetens förtroende, sade den ansvariga EU-revisorn Jorg Kristijan Petrovič i ett uttalande.
Revisionsrätten rekommenderar bland annat att det fastställs en gemensam definition av vad som utgör ett möte och att åtminstone de högst uppsatta politikerna och tjänstemännen endast träffar registrerade lobbyister.
Misslyckad EU-politik – bilar fortsätter släppa ut lika mycket
EU:s mål att nya bilar senast 2035 inte ska släppa ut farliga klimatgaser kommer inte att nås om inget drastiskt görs, meddelar EU:s revisorer. Bilarna släpper ut lika mycket idag som de gjorde för tolv år sedan.
Länder struntar i EU-rekommendationer för rättsstatsprincipen
EU-kommissionens årliga rapport om läget med rättsstatsprincipen i EU har ingen riktig verkan på medlemsländerna, slår EU:s revisorer fast. Eftersom kommissionens förslag inte är rättsligt bindande beror utfallet på medlemsländernas välvilja.
– Vi konstaterar att mellan 2022 och 2023 genomfördes endast en tiondel av rekommendationerna i rapporten om rättsstatsprincipen fullt ut, drygt hälften genomfördes delvis och mer än en tredjedel inte alls, säger Laima Liucija Andrikienė, ansvarig revisor för översikten.
EU:s klimatpolitik misslyckades – bilar släpper ut lika mycket koldioxid som tidigare
Bilar med förbränningsmotorer i EU släpper ut nästan lika mycket koldioxid som de gjorde för tolv år sedan, slår Europeiska revisionsrätten fast, rapporterar Euractiv. Det betyder att EU-initiativet att minska bilarnas utsläpp misslyckats. Även om motorerna är mer effektiva än för tolv år sedan undergrävs det av att bilar i snitt är tio procent större idag och därför behöver mer energi.
– En verklig och påtaglig minskning av bilarnas koldioxidutsläpp kommer inte att ske så länge förbränningsmotorn råder, sade Pietro Russo, som ledde revisionen, i ett uttalande.