Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

SCB: Något minskat EU-motstånd i Sverige

BRYSSEL 8 december 2021

Det svenska EU-motståndet har nått en av sina lägsta nivåer. Samtidigt är Liberalernas sympatisörer för första gången inte längre de mest EU-positiva i Sverige.

Närmare 58 procent är för och 16 procent är mot Sveriges medlemskap i EU. Det framgår av SCB:s stora opinionsundersökning som publicerades på onsdagen. Jämfört med den senaste mätningen i maj är minskningen av andelen som är mot det svenska EU-medlemskapet statistiskt säkerställd.

Bara vid två mättillfällen under 2000-talet har en större andel varit emot det svenska EU-medlemskapet än för. Det skedde precis i början av det nya århundradet och sedan dess har stödet för EU cementerats om än med en liten svacka under eurokrisens år.

Fortsatt nej-tack till euron

När det gäller svenskarnas syn på huruvida Sverige bör gå med i eurosamarbetet har ingen statistiskt säkerställd förändring skett under det senaste halvåret. En tydlig majoritet – närmare 64 procent – är mot medan närmare 21 procent är för ett svenskt euromedlemskap.

I och med eurokrisen sköt det svenska motståndet kraftigt i höjden. Sedan toppnoteringen i november 2021 har dock motståndet minskat något. Om den trenden skulle hålla i sig konstant skulle andelen euro-positiva gå om andelen euro-negativa i Sverige först år 2032. 

Liberalerna inte längre positivast till EU

De tillfrågade i SCB:s undersökning ombes uppge vilket parti de sympatiserar med. Sedan åtminstone 2006 har Liberalernas sympatisörer varit de mest EU-positiva. Nu för första gången är detta inte längre fallet då Miljöpartiet har en högre andel EU-positiva bland sina sympatisörer.

Liberalernas anhängare är dock fortfarande minst kritiska till att Sverige skulle gå med i eurosamarbetet. Hos dem som stödjer Miljöpartiet finns ett tydligt minskat motstånd mot ett svenskt deltagande i valutaunionen, vilket gör dem till de näst minst kritiska . 

Inte bland något av de åtta riksdagspartiernas sympatisörer finns dock ett majoritet för att Sverige skulle byta ut kronan mot euron.

Sverigedemokraterna samlar den klart största andelen EU-motståndare bland sina anhängare men de är inte i majoritet bland sympatisörerna.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret