Europaparlamentariker Jessica Stegrud (SD) om EU-förslaget för att kriminalisera könsrelaterat nätvåld.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Därför röstade SD nej: “vänsterideologiska spekulationer”

Sverigedemokraterna röstade i veckan som enda svenskt parti nej till EU-parlamentets förslag att göra könsrelaterat nätvåld till ett EU-brott. Europaparlamentariker Jessica Stegrud menar att rapporten bygger på “vänsterideologiska spekulationer” om nätvåldets orsaker. 

I veckan krävde Europaparlamentet med stor majoritet en ny EU-lag som kriminaliserar könsrelaterat nätvåld. Parlamentet pekar bland annat på undersökningar från FN-organet Unicef som visar att flickor drabbas dubbelt så ofta av trakasserier på nätet som pojkar.

Varför Sverigedemokraterna valde att rösta nej till EU-parlamentets förslag  var först oklart men nu meddelar Europaparlamentariker Jessica Stegrud (SD) till Europaportalen att det beror på flera orsaker. Dels kan nätvåld “drabba vem som helst, oavsett kön” dels skulle en eventuell EU-lag enligt henne undergräva medlemsstaternas befogenheter på det straffrättsliga området men också att Europaparlamentets syn på nätvåldets orsaker, som stöttades av samtliga svenskar partier utom SD, bara baseras på vänsterideologiska spekulationer. 

"Rapporten [baseras] på vänsterideologiska spekulationer, då den hävdar att nätvåld har sina rötter i etablerade patriarkala strukturer, könsnormer, sexism, skadliga könsstereotyper och fördomar som har lett till dominans över och diskriminering av män mot kvinnor och flickor", anger Stegrud i en så kallad röstförklaring efter omröstningen.

Europaportalen har kontaktat Moderaterna och Kristdemokraterna, som röstade ja till förslaget, att kommentera huruvida EU-parlamentets förslag drivs av vänsterideologiska spekulationer. KD har inte svarat och Moderaterna vill avstå från att svara.

– Tack för frågan. Men vi avstår, meddelar Moderaternas parlamentsgrupp via sin presstjänst.