Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentariker Jessica Stegrud (SD) om EU-förslaget för att kriminalisera könsrelaterat nätvåld.

Därför röstade SD nej: “vänsterideologiska spekulationer”

BRYSSEL 17 december 2021

Sverigedemokraterna röstade i veckan som enda svenskt parti nej till EU-parlamentets förslag att göra könsrelaterat nätvåld till ett EU-brott. Europaparlamentariker Jessica Stegrud menar att rapporten bygger på “vänsterideologiska spekulationer” om nätvåldets orsaker. 

I veckan krävde Europaparlamentet med stor majoritet en ny EU-lag som kriminaliserar könsrelaterat nätvåld. Parlamentet pekar bland annat på undersökningar från FN-organet Unicef som visar att flickor drabbas dubbelt så ofta av trakasserier på nätet som pojkar.

Varför Sverigedemokraterna valde att rösta nej till EU-parlamentets förslag  var först oklart men nu meddelar Europaparlamentariker Jessica Stegrud (SD) till Europaportalen att det beror på flera orsaker. Dels kan nätvåld “drabba vem som helst, oavsett kön” dels skulle en eventuell EU-lag enligt henne undergräva medlemsstaternas befogenheter på det straffrättsliga området men också att Europaparlamentets syn på nätvåldets orsaker, som stöttades av samtliga svenskar partier utom SD, bara baseras på vänsterideologiska spekulationer. 

"Rapporten [baseras] på vänsterideologiska spekulationer, då den hävdar att nätvåld har sina rötter i etablerade patriarkala strukturer, könsnormer, sexism, skadliga könsstereotyper och fördomar som har lett till dominans över och diskriminering av män mot kvinnor och flickor", anger Stegrud i en så kallad röstförklaring efter omröstningen.

Europaportalen har kontaktat Moderaterna och Kristdemokraterna, som röstade ja till förslaget, att kommentera huruvida EU-parlamentets förslag drivs av vänsterideologiska spekulationer. KD har inte svarat och Moderaterna vill avstå från att svara.

– Tack för frågan. Men vi avstår, meddelar Moderaternas parlamentsgrupp via sin presstjänst.

Mer fakta

Edith Lindvall
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret