Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Moderaternas finanspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson kritiserar regeringens arbete mot ungdomsarbetslöshet.

Sverige får återkommande kritik av EU-kommissionen

BRYSSEL 7 december 2021

Återigen ska Sverige djupgranskas av EU-kommissionen för ekonomiska obalanser. Moderaternas finanspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson riktar skarp kritik mot vad hon ser som regeringens bristande agerande mot ungdomsarbetslösheten.

– Att Sverige numera spelar i samma liga som Grekland, Spanien och Italien är ett fiasko för Magdalena Anderssons sju år vid makten, säger Elisabeth Svantesson.

Under tisdagen samlades EU:s finansministrar på ett rådsmöte i Bryssel. Sveriges nya finansminister Mikael Damberg (S) var inte på plats utan regeringen representerades av hans statssekreterare Elin Eliasson. 

Inför mötet stod det klart att de EU-länder som djupgranskades i fjol för ekonomiska obalanser återigen får kritik av EU-kommissionen. För Sveriges del motiveras ännu en djupgranskning med den höga och stigande skuldsättningen inom den privata sektorn, alltför höga bostadspriser och hög ungdomsarbetslöshet. Statssekreterare Elin Eliasson säger att de två förstnämnda är återkommande kritik. 

– Jag har jobbat på finansdepartementet sedan 2014 och det är en kritik som har återkommit varje år sedan dess, så det är ingenting nytt från kommissionen. Om vi tar den andra delen så är det att Sverige har gått över ett gränsvärde för ungdomsarbetslöshet, säger Elin Eliasson efter ministerrådsmötet. 

Kritiken presenteras i den så kallade förvarningsrapporten som inleder EU-kommissionens årliga granskning och styrning av medlemsländernas ekonomier, även kallad den europeiska planeringsterminen. Länder som listas i förvarningsrapporten anses av kommissionen ha så stora obalanser i sin ekonomi att de skulle kunna påverka hela EU negativt.  

Moderaternas finanspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson kritiserar regeringens agerande, specifik kritik riktas mot arbetet med ungdomsarbetslösheten. 

– Det är ingen nyhet att Sveriges socialdemokratiska regering misslyckats med jobben och vi instämmer i den här kritiken. Sverige har EU:s fjärde högsta arbetslöshet, både bland unga och totalt sett. Att Sverige numera spelar i samma liga som Grekland, Spanien och Italien är ett fiasko för Magdalena Anderssons sju år vid makten, säger Elisabeth Svantesson i ett uttalande till Europaportalen.

Elin Eliasson poängterar pandemins roll i den här frågan. Och menar att ungdomsarbetslösheten nu är på väg ner igen tillsammans med den totala arbetslösheten.  

– Det är ingen hemlighet att under covidkrisen så har ett stort antal ungdomar blivit arbetslösa, inte minst ungdomar med osäkra anställningar. Däremot så är den nu på väg ner och arbetslösheten som helhet är tillbaka på samma nivåer som innan pandemin slog till i Sverige. Men där ska vi fortsätta jobba stenhårt och det är bland annat därför som vi i budgeten 2022 la fram förslag bland annat om att bygga ut kunskapslyftet så att vi nu har 160 000 nya utbildningsplatser, praktikplatser, säger Elin Eliasson. 

Men Elisabeth Svantesson föreslår andra åtaganden för att minska ungdomsarbetslösheten. Hon anser att det behöver bli billigare att anställa unga arbetslösa och långtidsarbetslösa. Och att såväl Arbetsförmedlingen som andra matchningsaktörer måste bli bättre på att förmå unga att slutföra sin gymnasieutbildning samt att en tvåårig yrkeshögskola på gymnasienivå borde införas. 

– En ungdomsarbetslöshet på nära 25 procent är ohållbart och kommer att leda till mer kriminalitet, ökat utanförskap men framförallt ger de många unga sämre livschanser. Det är förstås helt centralt att vi som land kommer till rätta med dessa problem. Diskussionerna i dag på EU:s rådsmöte kommer dock inte göra någon skillnad. Socialdemokraterna har under lång tid visat sig oförmögna att hantera problemen, som fanns långt före coronakrisen, säger Elisabeth Svantesson.

Mer fakta

Edith Lindvall
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret