EU-kommissionär Valdis Dombrovskis.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU backar upp Litauen – inleder rättsprocess mot Kina

EU-kommissionen inleder ett ärende i Världshandelsorganisationen mot Kina som man menar diskriminerar medlemslandet Litauen efter att de knutit närmare band med Taiwan.

I höstas lät Litauen Taiwan öppna ett representationskontor i huvudstaden Vilnius vilket ledde till att Kina kallade hem sin ambassadör och bröt de diplomatiska förbindelserna. Trots att Peking formellt överlämnade ön till Japan efter ett krig 1895 och sedan dess inte styrt öriket anser de att det demokratiska och självständiga Taiwan fortfarande är en del av Kina.

Kina har nu senast ökat trycket på Litauen ytterligare genom att förbjuda import av litauiska varor till Kina och tvinga kinesiska företag att sluta exportera till Litauen. Man uppmanar även storföretag att sluta använda litauiska komponenter med hot om importförbud.

EU-kommissionen anser att detta strider mot regelverket i Världshandelsorganisationen WTO och inledde på torsdagen ett ärende mot Kina.

– Dessa åtgärder är ett hot mot integriteten på EU:s inre marknad. De påverkar handeln inom EU och EU:s leveranskedjor och de har en negativ inverkan på EU:s industri, sade EU-kommissionär Valdis Dombrovskis.

Parallellt med att tvisten ska lösas inom WTO söker EU via diplomatiska kontakter att lösa konflikten.