Ett kärnkraftverk i franska Drôme. Landet har överlägset flest kärnkraftverk i EU och driver frågan om att göra klassa det som en hållbar investering. Arkivbild

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-politiker negativa till förslag om kärnkraft och gas

Fyra EU-länder och EU-parlamentets näst största partigrupp motsätter sig EU-kommissionens förslag att klassa kärnkraft och naturgas som hållbara klimatinvesteringar. Men ännu är opponenterna för få för att stoppa förslaget.

I dag fredag är sista dagen för medlemsländerna och en expertgrupp att komma med sina åsikter om EU-kommissionens förslag om att inkludera kärnkraft och naturgas på listan över hållbara klimatinvesteringar, känd som taxonomin. EU-parlamentet och medlemsländerna har en möjlighet att tillbakavisa förslaget. 

Annons

I EU-parlamentet meddelade på fredagen den näst största partigruppen, socialdemokratiska S&D, att man inte tänker stödja förslaget i dess nuvarande utformning. Även Spaniens, Österrikes, Luxemburgs och Danmarks regeringar har skrivit ett brev där man kritiserar förslaget att inkludera gas och kärnkraft i taxonomin, rapporterar Politico.

För att stoppa kommissionens förslag krävs att minst hälften av EU-parlamentarikerna röstar emot det eller att minst 20 medlemsländer som representerar minst 65 procent av EU:s totala befolkning motsätter sig det.