Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Förstärkt läkemedelsmyndighet ska bekämpa pandemi

Bryssel 20 januari 2022

Med en rungande majoritet gav EU-parlamentet på onsdagen EU:s läkemedelsmyndigheten, EMA, större ansvar för att det inte uppstår brist på viktiga läkemedel och utrustning i EU. Alla svenska ledamöter röstade ja utom Sverigedemokraterna som röstade nej.

Med lärdomar från covid-19 och för att bättre möta nya epidemier och sjukdomar ges nu EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, en större roll.

Parlamentets beslut stöddes av 94 procent av ledamöterna inklusive de svenska ledamöter utom Sverigedemokraterna som gick emot sin partigrupp ECR och röstade nej. Partiet förklarar sitt nej med att ett förstärkt EMA innebär “ett steg ut på ett sluttande plan mot unionsgemensam socialpolitik” något man motsätter sig.

De nya befogenheterna syftar till att EMA ska bli bättre på att övervaka och minska bristen på viktiga läkemedel och medicintekniska produkter inom EU.  

– Den nya förordningen gör att både myndigheten och alla aktörer i försörjningskedjan blir mer transparenta och involverade i processen vilket främjar samarbeten mellan EU:s myndigheter, sade den spanske socialisten Nicolás González Casares, som varit EU-parlamentets ansvariga för frågan, i ett uttalande efter omröstningen.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret