Lagen om digitala tjänster marknader går hand i hand med lagen som digitala marknader. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Krav på hårdare regler när EU-parlamentet röstar om nätlag

EU-parlamentariker kräver ännu tuffare regler än ansvarigt utskott när ledamöterna ska ta ställning till sin förhandlingsposition om en ny lag för digitala tjänster.

I mitten av december röstade EU-parlamentets huvudansvariga inre marknadsutskott med stor majoritet för sin förhandlingsposition för en ny EU-lag om digitala tjänster, DSA. I veckan tar hela EU-parlamentet ta ställning till vilken ståndpunkt man ska ställa sig bakom inför de kommande slutförhandlingarna med medlemsländerna. Inför omröstningen debatterades frågan i Strasbourg.

– Nu tar vi kontrollen tillbaka från techgiganterna. Det är på tiden att vi får en grundläggande uppdatering av vår digitala lagstiftning. DSA kan bli en ny guldstandard på techområdet inte bara i Europa utan i hela världen, sade Christel Schaldemose, den danska socialdemokrat som leder arbetet i EU-parlamentet.

Den digitala tjänstelagen, DSA, ska dels stärka skyddet för användare och konsumenter, dels underlätta för den digitala ekonomin. 

Moderaten Arba Kokalari har förhandlat om texten för högergruppen EPP:S räkning och hon tillsammans med många andra ledamöter välkomnar dess utformning.

– I dag sänder EU-parlamentet ett starkt budskap att vi vill ha en digital marknad och ett internet med tydliga regler för företag och säkerhet för användare, sade Kokalari.

Hon lyfte bland annat fram behovet att snabbare ta bort olagligt innehåll, ökad öppenhet och skydd för yttrandefriheten och en enhetlig digital inre marknad som viktiga delar i den digitala tjänstelagen.

Några ledamöter ansåg dock att den inte gå tillräckligt långt.

– Den digital tjänstelagen är ett unikt tillfälle för oss att ta tillbaka kontrollen över den digitala tidsåldern och sätta medborgare och demokratiska institutioner i förarsätet. Mitt utskott har förändringsförslag för att göra inre marknadsutskottets rapport ännu starkare, sade den tyske piratpartisten Patrick Breyer och syftade på rättighetsutskottet Libes ändringsförslag om bland annat kunna använda digitala tjänster anonymt.

Den tyska miljöpartisten Alexandra Geese hade velat se ett totalförbud mot riktad reklam.

– Vi borde och kunde ha gjort mer, sade Geese.

Från kulturutskottet kom kritik att texten inte skyddar mediers oberoende tillräckligt.

– DSA kommer som det ser ut nu att få allvarliga negativa konsekvenser för kultur-, sport- och mediesektorer, sade Sabine Verheyen, en tysk kristdemokrat.

 Röstresultaten väntas under torsdagen.