Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den olagliga disciplinnämnden är en del av Polens Högsta domstol. Arkivbild.

Polen svarar EU om olaglig disciplinnämnd

BRYSSEL 11 januari 2022

Det polska regeringen har inkommit med sitt svar till EU-kommissionen på hur man ska avveckla en olaglig disciplinnämnd. Så länge nämnden ännu verkar måste Polen böta tio miljoner kronor om dagen.

Den polska regeringens svar på EU-kommissionens förfrågan om hur landet ska följa den interimsdom från EU-domstolen som ålägger landet att avveckla en olaglig disciplinnämnd vid Högsta domstolen har i dag tisdag inkommit i samband med att tisfristen löpte ut. Svaret är dock inte offentligt. Polen måste betala motsvarande tio miljoner kronor om dagen så länge nämnden fortfarande är i bruk.  

Kommissionen ska nu ”snabbt” analysera den polska regeringen svar på hur man avser följa EU-domstolens beslut.

– Om det saknas bevis på att Polen till fullo fogar sig efter EU-domstolens order […] kommer kommissionen att utfärda en betalningsanmodan, sade EU-kommissionens talesperson Christian Wigand.

Om Polen vägrar betala böterna kommer kommissionen att börja minska utbetalningar av EU-stöd till landet med motsvarande summa.

 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret