Spionprogrammet kan bland annat se allt som finns på telefonen som krypterade chattar, e-post, foton och GPS-data. Mobiltelefonerna kan även förvandlas till ljud- eller videoinspelare. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Polska regeringen anklagas för spionage mot oppositionella

Det polska regeringspartiets ledare Jarosław Kaczyński medger att landet använt spionprogrammet Pegasus men avvisar uppgifter om att det använts för att avlyssna oppositionella under valrörelsen 2019.

Strax innan jul rapporterade nyhetsbyrån AP att den polske oppositionspolitikern Krzysztof Brejzas mobil hackats med spionprogrammet Pegasus framtaget av det israeliska säkerhetsföretaget NSO. Han ska under parlamentsvalskampanjen 2019 ha avlyssnats över 30 gånger enligt uppgifter från den kanadensiska organisationen Citizen Lab. 

Brejza var det största oppositionspartiet Medborgarplattformens stabschef under valkampanjen och meddelanden som ska ha hackats från hans telefon användes mot honom av statskontrollerad tv.

Även politikern och advokaten Roman Giertych och åklagaren Ewa Wrzosek, båda kritiker av det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa, ska ha avlyssnats av regeringen.

Uppgifterna om att de oppositionellas telefoner hackats har sedermera bekräftats av Amnesty International.

– Dessa resultat är chockerande men inte överraskande. De väcker allvarlig oro, inte bara för politiker utan för hela Polens civila samhälle i allmänhet, särskilt med tanke på regeringens tidigare ständigt undergrävande av de mänskliga rättigheterna och rättsstatsprincipen, sade Anna Błaszczak, Polenchef på Amnesty i ett uttalande.

Medger att det används – men inte i politiskt syfte

Från regeringspartiet har uppgifterna tidigare avvisats som osanna. Men i en intervju med Siech i förra veckan backar nu partiledaren Jarosław Kaczyński och medger att regeringen har tillgång till Pegasus.

– Det vore illa om de polska myndigheterna inte hade en sådan typ av verktyg, sade Kaczyński.

Han avvisar dock att det skulle ha använts mot oppositionella under valrörelsen.

– Ingen Pegasus, inga tjänster, ingen hemligt erhållen information spelade någon som helst roll i valkampanjen 2019. De förlorade för att de förlorade, de ska inte leta efter sådana ursäkter i dag, sade Kaczyński som kallade anklagelserna för ”rena skitsnacket”.

Han pekade samtidig på att Krzysztof Brejza förekommer i en utredning misstänkt ”för allvarliga brott”.

Också använts av ungerska regeringen

I somras avslöjades att den ungerska staten avlyssnat bland annat journalister, jurister och oppositionspolitiker med hjälp av Pegasus.