Statsminister Magdalena Andersson på EU-toppmötet i Bryssel 24 februari 2022.

Bild: Ministerrådet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Andersson efter nattens krismöte: Väldigt ödesmättad stämning

Under natten till fredagen enades EU:s ledare om nya gemensamma sanktioner mot Ryssland. Sanktionerna riktas framför allt mot banksektorn och exporten av avancerad it-utrustning.

– Det är en unik dag i Europas moderna historia, säger statsminister Magdalena Andersson.

– Idag var det tydligt att vi står enade att lägga på mycket kraftigare sanktioner, sade statsminister Magdalena Andersson när hon på tidigt på morgontimmarna kom ut från nattens möte med övriga EU-ledare i Bryssel. 

Detaljerna i sanktionerna är ännu inte offentliga men i stort handlar det om sanktioner mot finanssektorn, där 70 procent av Rysslands banksektor berörs, samt exportrestriktioner av till exempel tekniska produkter, inklusive ett exportförbud av halvledare. Namnen på ryska individer som sanktioner riktas mot har också utökats. 

Däremot har Moskvas främsta inkomstkälla – energiexport – uttryckligen undantagits, vilket innebär att bankerna fortfarande kan satsa på försäljning av gas och olja, rapporterar Politico. 

EU-ledarna tog inte heller något beslut om att utesluta Ryssland från det internationella betalningssystemet SWIFT, efter påtryckningar av Tyskland, Italien och Frankrike. 

Däremot utlovar EU-ledarna ett ytterligare paket med individuella och ekonomiska sanktioner som också ska omfatta Belarus för deras inblandning i konflikten. 

I slutsatser från mötet fördömer EU-länderna i starkaste ordalag Rysslands militära aggression mot Ukraina och kräver att Ryssland omedelbart upphör med sina militära åtgärder och drar tillbaka sina styrkor från Ukraina. 

Ett ödesmättat möte

– Det var ett möte med väldigt ödesmättad stämning. Jag har aldrig varit med om något liknande under min tid som minister. Det är en unik dag i Europas moderna historia, sade statsminister Magdalena Andersson efter mötet under natten. 

EU ska tillsammans med sina internationella partner fortsätta att stödja Ukraina och dess folk, bland annat genom ytterligare politiskt, finansiellt, humanitärt och logistiskt stöd och en internationell givarkonferens. 

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj var under början av mötet med på videolänk från vad som såg ut som en bunker, enligt Magdalena Andersson. 

– När vi sa hej då så visste vi ju alla att det inte är självklart att vi kommer att ses igen, sade hon.