Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Statsminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.

Andersson: Rysk aggression kräver kraftfulla sanktioner

BRYSSEL 22 februari 2022

Statsminister Magdalena Andersson anser att de ryska aggressionerna mot Ukraina försatt Europa i ett mycket allvarligt läge och lägger hela ansvaret på den ryska ledningen.

– Ryssland har genom sitt agerande försatt Europa i ett mycket allvarligt säkerhetspolitiskt läge. Aggressionerna mot Ukraina angår oss alla i Europa, sade statsminister Magdalena Andersson (S) när hon på tisdagsförmiddagen kommenterade det ryska beslutet att erkänna de ukrainska utbrytarregionerna Luhansk och Donetsk.

– Ansvaret för [hotet mot fred och säkerhet i regionen] faller enbart på den ryska politiska ledningen. Ukraina har visat återhållsamhet och försökt deeskalera situationen i östra Ukraina på diplomatisk väg, sade statsministern som underströk att det ryska agerandet är ett brott mot folkrätten men ville inte kalla det för en regelrätt "invasion".

Andersson pratade under måndagskvällen med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen om det sanktionspaket som medlemsländerna förberett. Statsministern kallade sanktionerna som kommer att sättas in för en ”kraftfull reaktion” och att det finns ytterligare sanktioner att till om Ryssland invaderar Ukraina ytterligare.

Regeringen kallas samtidigt in till ett extrainsatt sammanträde där den väntas godkänna ytterligare 20 miljoner kronor i stöd till Röda korsets arbete i Ukraina. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB håller även en rad möten med andra myndigheter för att eventuellt anpassa Sverige civilförsvar till situationen. Försvaret gör en fortlöpande bedömning av läget och ska komma in med förslag på eventuella åtgärder till regeringen.

– Man kan ju inte utesluta ett väpnat hot mot Sverige men i dagsläget ser vi inget direkt militärt hot mot Sverige, sade Magdalena Andersson.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret