Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Emil Juslin, politisk sekreterare i EU-frågor, IOGT-NTO.

Debatt: Debatt: Svenska EU-politiker faller för alkoholindustrins påtryckningar

Emil Juslin, IOGT-NTO 14 februari 2022

Europaparlamentariker företräder folket, inte alkoholindustrins kommersiella intressen. Att i en parlamentarisk rapport som ska stärka EU:s folkhälsa värdera alkoholindustrins vinstintresse över effektiva åtgärder för cancerbekämpning är både olämpligt och direkt motbjudande. Konsumenter har rätt att veta vad alkoholdrycker innehåller och hur det påverkar deras hälsa. Det skriver Emil Juslin, nykterhetsorganisationen IOGT-NTO.

På tisdag ska Europaparlamentet rösta om en ny cancerrapport som tagits fram av EU-parlamentets särskilda utskott för cancerbekämpning. Utskottets uppgift har varit att utarbeta en rapport som innehåller konkreta förslag för hur cancer i EU ska bekämpas.

Alkohol stor riskfaktorn för cancer

Förebyggande åtgärder är avgörande för att långsiktigt bekämpa cancer i EU, till exempel genom att öka medvetenheten om riskfaktorer till cancer, eftersom 40 procent av all cancer går att förebygga. Här spelar alkohol en central roll då alkohol idag är den näst största preventiva riskfaktorn för cancer. Den föreslagna rapporten från utskottet konstaterar bland annat att det inte finns någon säker konsumtionsnivå av alkohol och att alkohol är cancerogent. Vidare föreslår rapporten att införa innehållsförteckningar samt hälsovarningar på alkoholdrycker.

Kunskapen om sambandet mellan alkohol och cancer är fortfarande lågt i hela EU, framför allt i Sverige där enbart 23 procent var medvetna om sambandet vid senaste mätning. Om Europaparlamentet därför skulle erkänna sambandet mellan alkohol och cancer skulle det vara ett stort och positivt steg i rätt riktning för att både uppmärksamma samt minska alkoholrelaterad cancer.

Det finns dock ett starkt ekonomiskt motstånd mot den föreslagna rapporten. Alkoholindustrin ser Europaparlamentets rapport som ett hot mot deras vinster och försöker nu ersätta de evidensbaserade förslagen som rekommenderas av bland annat Världshälsoorganisationen med alkoholindustrins egen “forskning” och förslag. Med bara någon dag kvar till omröstning i plenum är alkoholindustrins lobbyarbete starkare än någonsin.

Fem svenskar EU-politiker mot bättre vetande

Över 140 parlamentariker har redan fallit för alkoholindustrins påtryckningar och ställt sig bakom ett antal ändringsförslag från alkoholindustrin, inklusive Sara Skyttedal, (KD), David Lega (KD), Jessica Polfjärd (M), Jörgen Warborn (M) och Tomas Tobé (M) bland de svenska parlamentarikerna.

Ändringsförslagen vill ta bort texten om att det inte finns någon säker nivå av alkoholkonsumtion, och istället anspela på att det finns ”skadligt” drickande medan låg konsumtion av alkohol är säker. Parlamentarikerna vill även ta bort förslaget om att införa hälsovarningar och istället föreslå att det ska finnas information om måttfullt och ansvarsfullt drickande.

Ändringarna grundar sig inte på fakta, utan forskningen idag vet att all alkoholkonsumtion är skadlig och ökar risken för cancer, detta har bekräftats av både WHO och FN:s internationella forskningscenter om cancer. Att även anspela på att måttfullt drickande är ofarligt är ofta en vanlig taktik från alkoholindustrin att skifta ansvaret för alkoholens skador på individen istället för produkten i sig. Det är av samma anledning som ett erkännande att det inte finns någon säker nivå av alkoholkonsumtion förminskas av alkoholindustrin och dess förespråkare.

Folkhälsa mot ekonomiska intressen

Om alkoholindustrins förslag röstas igenom skulle det innebära att parlamentet aktivt försvårar för medborgarnas rättighet att veta vad alkoholdrycker innehåller och hur det påverkar vår hälsa. Det är en skam att Europaparlamentariker viker sig för alkoholindustrin och väljer att sälja ut vår folkhälsa och konsumenters rättigheter i förmån för industrins vinstintresse.

Anser de Europaparlamentariker som stödjer de föreslagna ändringarna att konsumenter bör nekas viktig och ärlig hälsoinformation? Anser dessa Europaparlamentariker att de representerar ekonomiska intressen före sina medborgare?

Om Europaparlamentariker bryr sig om sina väljares rättigheter och hälsa bör de stå upp i kampen mot cancer och rösta för rapporten såsom den är antagen i utskottet och därmed stödja en rapport som sätter folkhälsa före alkoholindustrins vinster.

Emil Juslin
Politisk sekreterare i EU-frågor, IOGT-NTO

 

Mer fakta

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret