Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommisionens ordförande Ursula von der Leyen vill göra EU till en industriell ledare inom halvledarproduktion.

EU storsatsar på microchip

BRYSSEL 8 februari 2022

Ny satsning på halvledare ska göra EU till en storproducent av microchip i världen. 

– Målet är att göra EU till en industriell ledare på den här strategiska marknaden, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

EU-kommissionen lade under tisdagen fram en flerårig investeringsplan för en europeisk produktion av halvledare – det vill säga microchips som idag används i näst intill all teknisk utrustning som smarta telefoner, ventilationer och i bilar. 

– Halvledare står i centrum för den kapplöpning som sker inom teknologin och är nödvändig för all teknik vi använder i vardagen. Men pandemin har visat på vår utsatthet i den globala försörjningskedjan, sade von der Leyen. 

Under pandemin stod delar av industrin i Europa tidvis still på grund av brist på just halvledare som EU idag är beroende av att importera från framför allt Taiwan. 

Syftet med dagens förslag är att minska EU:s sårbarhet och att på sikt göra EU självförsörjande på halvledare.

– I dagens förslag kombinerar vi investeringar, regelverk och nödvändiga strategiska partnerskap för att göra EU till en ledare på den här marknaden som är så viktig, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. 

Det här ska göras genom att bland annat stärka EU:s ledarskap inom forskning och innovation, öka kompetensen av arbetskraft, minska avståndet mellan innovation och produktion och bättre övervaka den globala produktionskedjan av halvledare. 

På kort sikt ska den nya investeringsplanen öka EU:s motståndskraft mot kommande kriser, genom att bättre kunna förutse och därmed undvika störningar i försörjningskedjan. 

– På längre sikt är syftet att göra EU till en industriell ledare i den här extremt strategiska marknaden, sade von der Leyen. 

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret