Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s industri- och inre marknadskommissionär Thierry Breton, en fransk liberal.

EU vill sätta standard i världen

BRYSSEL 2 februari 2022

EU vill ta ledartröjan när det gäller att sätta global standard på produkter och tjänster. Inte minst för att främja europeiska företag. Samtidigt kommer allt fler initiativ från Kina när det gäller att sätta internationella standarder. 

Standardisering är en teknisk men viktig del av EU:s inre marknad, en grundbult för att de 27 medlemsländernas marknader ska kunna vara öppna för varandra. Standarder säkerställer enligt EU-kommissionen att olika produkter kan användas med varandra, ökar säkerheten och främjar innovation.

– I åratal har EU varit ledande i internationella standardiseringsorganisationer. I dag utmanas EU:s ledande roll av en rad olika aktörer, sade EU:s inre marknadskommissionär Thierry Breton.

Han presenterade på onsdagen en ny strategi för att sätta standarder på en global nivå till stöd för EU:s digitala och gröna omställning. I strategin vill kommissionen bland annat snabbare identifiera standardiseringsbehov, stärka EU:s ledarskap i internationella standardiseringsorgan och utbilda framtida expertis.

– EU måste behålla och stärka sin roll som ledare när det gäller standardisering, sade Breton.

Kommissionen framhåller även att fastställa globala standarder är ett sätt för EU att sprida sina värden till andra delar av världen och att samtidigt ge företag i EU viktiga fördelar.

Förslaget kommer mot bakgrund av att Kina tagit allt fler initiativ när det gäller att sätta internationella standarder.

Strategin välkomnas av Anna Cavazzini, en tysk miljöpartist som ledar EU-parlamentets inre marknadsutskott.

– Standarder är viktiga för att uppnå målen för EU:s Gröna giv och för att den inre marknaden ska fungera. Jag välkomnar den nya strategi som EU-kommissionen lagt fram och som kommer att ta itu med de utmaningar som det europeiska standardiseringssystemet står inför, sade Cavazzini i ett uttalande.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret