Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Index: Fall för demokratin i Europa

BRYSSEL 14 februari 2022

Pandemin bidrar till att graden av demokrati i de europeiska länderna har minskat till den lägsta nivån sedan mätningarna började, enligt The Economists demokratiindex. Det enskilt största fallet under fjolåret skedde i Storbritannien.

Den brittiska tidningen The Economists forskningsenhet poängsätter sedan 2006 världens länder efter hur demokratiska de är. Den senaste sammanställningen stärker trenden där många länder blir allt mer odemokratiska.

För de 44 europeiska länderna i sammanställningen var snittet för fjolåret 7,05 på den tiogradiga skalan – den hittills lägsta nivån. Rapporten menar att pandemin och de restriktioner som införts är en bidragande orsak till fallet under både 2020 och 2021.

”I stället för att skapa en större känsla av enighet har pandemin förvärrat en tendens till politisk splittring”, heter det i rapporten. (Artikeln fortsätter efter grafiken.)

Jämfört med 2020 har det skett en försämring i 20 av de 44 europeiska länderna – den enskilt största i Storbritannien, ingen förändring i 9, däribland Sverige, och en förbättring i övriga 15. (Artikeln fortsätter efter grafiken.)

Indexet delar in poängen i fyra kategorier (se faktarutan). Fyra europeiska länder har under 2021 bytt sådan kategori. Spanien har fallit ned från toppklassen ”fullvärdig demokrati” till ”demokrati med anmärkning”. Orsaker till detta är enligt rapporten bland annat sämre betyg för domstolsväsendets oberoende i landet. Samtidigt har tre östeuropeiska länder – Montenegro, Nordmakedonien och Moldavien – åkt upp ett steg från "hybridregim" till "demokrati med anmärkning.

Sverige låg alltjämt på en tredje plats i Europa under 2021.

Europas mest demokratiska land är ohotat Norge och det minst demokratisk Belarus.

Förändring över tid

Sedan 2006, som var det första året som undersökningen gjordes, har graden av demokrati enligt The Economist minskat i de allra flesta europeiska länder. I bara 7 av de 44 har det skett en förbättring. De största tappen har skett i Ryssland, Ukraina, Turkiet och Ungern.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret