Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Prognos: Ekonomiska återhämtningen i EU bromsas in något

BRYSSEL 10 februari 2022

Höga energipriser, pandemin och fortsatta problem i försörjningskedjan gör att EU-kommissionens skriver ned sin ekonomiska prognos jämfört med i höstprognosen. Men tappet väntas överbryggas redan nästa år. Samtidigt stärks tillväxtprognosen för Sverige som dock ligger under EU-snittet.

EU-kommissionen räknar med att medlemsländernas samlade ekonomier i genomsnitt kommer  att växa med 4 procent i år. Det framgår av den ekonomiska vinterprognosen som presenterades på torsdagen. Det är 0,3 procentenheter lägre än höstens beräkningar.

EU:s ekonomikommissionär, den italienske socialdemokraten Paolo Gentiloni, pekar ut ett antal anledningar till detta: omikronvarianten, höga energipriser och fortsatta svårigheter att få tag på både utrustning, råmaterial och kvalificerad personal.

– Det stora antalet infektionsfall har lett till förnyade påfrestningar på hälso- och sjukvårdssystemen och en aldrig tidigare skådad ökning av antalet sjukskrivningar i många EU-länder, sade Gentiloni.

Rekordhög inflation

Kommissionen har även justerat upp sin prognos för inflationen i EU jämfört med i höstas ”betydligt”, i stort på grund av de höga energipriserna.

– Indikationer från framtida avtal visar att energipriserna kommer att förbli höga under en längre tid och att pristrycket breddas till flera kategorier av varor och tjänster, sade Gentiloni som räknar med en inflation på 3,9 procent i EU i år, en höjning med 1,4 procentenheter sedan höstprognosen.

Sveriges prognos stärks

Tillväxtprognosen för Sverige stärks samtidigt både i år och nästa jämfört med i höstas. Kommissionen skriver upp den med 0,3 procentenheter för både 2022 och 2023.

”Låga lånekostnader, högt kapacitetsutnyttjande, storskaliga gröna omställningsprojekt (till exempel tillverkning av batterier och fossilfritt stål) och ett starkt bostadsbyggande förväntas stimulera investeringarna under prognosperioden”, skriver kommissionen i sin rapport om Sverige som räknar med en tillväxt på 3,8 procent i år och 2 procent nästa.

Trots att den svenska ekonomiprognosen stärks för 2023 beräknas Sverige tillsammans med Finland få den lägsta tillväxten i EU.

Prognos kan både stjälpas och hjälpas

Enligt Gentiloni är prognoserna behäftade med hög osäkerhet och risk – både för en högre eller lägre tillväxt. Detta delvis beroende på hur pandemin utvecklar sig, men även det geopolitiska läget.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret