Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Rapport: Ökad hatretorik mot hbtq-personer – EU agerar

BRYSSEL 15 februari 2022

Hatretoriken mot hbtq-personer bland politiker ökar i Europa enligt en ny rapport. Samtidigt finns en ny beslutsamhet i många länder och på europeisk nivå att ta itu med hat och diskriminering av hbtq-personer.

– Det är väldigt viktigt och positivt att både EU och Europarådet agerar kraftfullt, säger EU-parlamentariker Evin Incir (S).

Under förra året ökade hatretoriken mot hbtq-personer bland politiker och andra ledare i Europa och Centralasien. Det visar en årlig översyn av människorättssituationen för hbtq-personer som görs av paraplyorganisationen ILGA-Europe. Retoriken har i sin tur underblåst en våg av våld och hatbrott riktade mot hbtq-personer i alla länder. 

– Spridningen av anti-hbtq-retorik som beskrivs i denna rapport har en mycket negativ inverkan på människors liv. I land efter land ser vi hur det negativt påverkar människors mentala hälsa och deras känsla av säkerhet, deras tillgång till anställning och den övergripande förmågan att utveckla välbehövligt rättsskydd, säger Evelyne Paradis, som är verkställande direktör på ILGA-Europe, i ett uttalande. 

Ett lågvattenmärke, enligt rapporten, var när Ungern i juni förra året införde ett förbud mot att sprida information om homosexualitet och könsbyte till personer under 18 år. 

Samtidigt visar rapporten på en ny beslutsamhet i många länder och på europeisk nivå att ta itu med hat och utestängning av hbtq-personer. 

Som motreaktion till den offentliga hat-retoriken har nationella människorättsinstitutioner och domstolar i många länder börjat stärka sitt arbete för att skydda hbtq-personers rättigheter. Europadomstolen för mänskliga rättigheter avkunnade under året flera domar om hatbrott, mötesfrihet och familjerättigheter.

Att EU-kommissionen i juli inledde ett överträdelseförfarande mot både Ungern och Polen för ländernas diskriminering av hbtq-personers lyfts fram som banbrytande i rapporten. 

Europaparlamentet antog också i juli en resolution om hbtq-rättigheter i EU, som fördömer medlemsländer som inte respekterar EU-lagstiftningen när det gäller hbtq-rättigheter.

Evin Incir (S) sitter i EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter och hon välkomnar den här utvecklingen. 

– Vi har sett en tillbakagång för hbtq-rättigheter ett par år. Så jag tycker det är väldigt viktigt och positiv att institutionerna, alltså både EU och Europarådet, agerar kraftfullt, säger hon och understryker också att kränkningar av hbtq-personer går hand i hand med attacker mot rättsstatens principer och grundläggande rättigheter överlag.

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret