Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentariker Abra Kokalari (M), Evin Incir (S), David Lega (KD) och Emma Wisener (C). Nedre raden Jessica Stegrud (SD), Karin Karlsbro (L), Malin Björk (V) och Jakop Dalunde (MP).

Svenska EU-politiker kritiserar EU-sanktionerna: inte tillräckliga

BRYSSEL 25 februari 2022

De sanktioner som EU:s ledare enats om att sätta in mot Ryssland kritiseras av svenska EU-parlamentariker på fredagen som för svaga. Sanktionerna borde inkluderat gas och olja och Ryssland bör stängas ute från Swift, är några av reaktionerna. 

När Europaportalen ber svenska EU-parlamentariker att kommentera nattens sanktionsbeslut mot Ryssland för deras invasion av Ukraina  tycker majoriteten att EU-sanktionerna borde varit hårdare. Dock finns det även en möjlighet att utrikesministrarna på sitt formella möte under fredagseftermiddag i vissa delar skärper sanktionerna om enighet nås.

På frågan om vad som kan göras för att ytterligare stödja Ukrainas nämner ledamöterna stöd i form av diplomati och ekonomi men också av vapen – och blod. 

Arba Kokalari (M): Vi måste stänga ute Ryssland från den globala marknaden

– Det är bra att EU så snabbt kom överens om starka sanktioner, men vi måste ta till de hårdaste sanktionerna, till exempel göra mer inom energisektorn och stänga ute Ryssland från den globala marknaden. Det är krig i Europa och då finns ingen anledning att vänta till senare. Sverige behöver skicka defensiva vapen till Ukraina så fort som möjligt.

Karin Karlsbro (L): Sanktionerna borde inkluderat gas, olja och swift

– Att EU agerar snabbt, enigt och kraftfullt är avgörande. Sanktionerna måste verkligen syfta till att den ryska ekonomins kapacitet försvagas. Jag hade velat se att det inkluderade gas och olja, stopp för så kallade gyllene pass, Swift, fler finansiella institutioner och inte minst Putin själv. 

– EU måste tillsammans med andra demokratiska länder ge Ukraina det politiska, ekonomiska och militära stöd landet behöver. Både EU och Sverige behöver göra mer. 

Malin Björk (V): Vi måste försöka få till stånd ett eld upphör

– Vänsterpartiet stödjer de utökade sanktionerna. 

– Vi måste försöka få till stånd ett eldupphör, så att inga fler liv förloras. Med ett eldupphör öppnas också stängda förhandlingskanaler. I den processen måste vi jobba brett, med FN och OSCE och göra allt för att återupprätta Ukrainas självständighet. 

David Lega (KD): Sverige bör exportera defensiva vapen till Ukraina

– Det är viktigt att EU, med sina allierade har tuffa sanktioner som verkligen känns - som träffar där den ryska ekonomin tar skada. Varje ytterligare steg Putin tar i fel riktning ska mötas med fler svidande samordnade sanktioner.

– För att hjälpa och visa solidaritet med Ukraina är det viktigt att vi ger både ekonomiskt och militärt stöd, därav bör Sverige exportera defensiva vapen till Ukraina. Vi måste se till att Nord Stream 2 stoppas, Europa ska inte vara beroende av rysk gas.

Jessica Stegrud (SD): Ryssland bör stängas ute från Swift

– Vi vill se att Ryssland stängs ute från det internationella betalsystemet Swift. Det är förmodligen den åtgärd som skulle slå hårdast mot Ryssland. När det gäller sanktioner vill vi ha ännu hårdare. De nuvarande är för klena då de inte slår mot Putin och hans närmaste krets. 

– Slutligen vill vi se ett ordentligt militärt stöd från både Sveriges och EU:s sida, där man skickar vapen istället för hjälmar.  

Jakop Dalunde (MP): EU borde redan igår slängt ut Ryssland ur Swift

– Av slutsatserna att döma är det tydligt att sanktionerna hade kunnat vara skarpare. EU borde redan igår slängt ut Ryssland ur Swift. Därutöver borde vi stoppa pågående investeringar i de ryska energibolagen Gazprom och Rosatom. Vi måste stoppa pengaflödet till Kremls krigskassa. 

– Jag befinner mig just nu på en konferens i Paris om den europeiska utrikes- och säkerhetspolitiken med bland annat den ukrainska ambassadören. Han bad EU att stötta med bränsle och blodplasma för att stärka Ukrainas motståndskraft och uthållighet. Vi måste lyssna till deras vädjan.

Emma Wiesner (C): Jag saknar direkta åtgärder som träffar Putin 

– Jag saknar direkta åtgärder som träffar Putin och hans tillgångar - som i regel står på hans närmaste och finns i väst. Och vi kan inte fortsätta pumpa in pengar i Putins fickor genom vårt gasberoende. EU måste jobba hårdare för att hitta alternativa källor för energi och andra viktiga råvaror nu. Jag tycker heller inte att man gjort tillräckligt för att utvidga Magnitskylagen till att också omfatta sanktioner mot enskilda som är inblandade i korruption.

– Privat kan man stötta de organisationer som befinner sig på plats. Det blir nu upp till varje enskild medlemsstat att avgöra hur man vill göra kring vapenförsörjning - som vi vet att Ukraina har bett om hjälp med. 

Evin Incir (S): Mer stöd kommer krävas

– Det är ett viktigt och kraftfullt besked [från EU:s ledare]. Sanktionspaketet är historiskt och jag är övertygad om att de kommer att få stora konsekvenser, tillsammans med USA:s sanktioner, för Putin-regimen. Europeiska rådet har uppvisat en stark enighet. 

– Det gäller att aldrig stå naiva inför diktaturers hot och attacker mot den regelbaserade världsordning som möjliggör ett liv i fred och frihet för folket i Ukraina och världen. Putin uppvisar en total nonchalans mot allt vi står för. Det är oerhört viktigt att vi fortsätter agera gemensamt. Förra veckan godkände Europaparlamentet ett krisstöd på 1,2 miljarder euro för att stötta Ukraina ekonomiskt och stärka landets motståndskraft. Mer stöd kommer krävas för att möta krigets humanitära konsekvenser och utökade sanktioner om Putin fortsätter med sin galenskap, säger Evin Incir.

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret