Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
USA:s president Joe Biden. Arkivbild.

USA: Ryssland letar förevändning för anfall

BRYSSEL 18 februari 2022

Proryska rebeller i östra Ukraina fortsätter anklaga regeringen för att beskjuta dem. Samtidigt varnar USA för att Ryssland söker en förevändning för att gå in i Ukraina. Statsminister Magdalena Andersson hoppas att det inte går så långt att EU måste sätta in sanktioner mot Ryssland.

För andra dagen på rad anklagar proryska rebeller i östra Ukraina Kiev för att utsätta dem för granat- och artilleribeskjutning, rapporterar Interfax/Reuters på fredagen. I går sade Moskva att man var ”djupt bekymrad” och att man följer utvecklingen noggrant. 

Det ryska försvarsministeriet säger samtidigt att flera ryska förband lämnat den ukrainska gränsen och återvänt till sina baser. 

Senast i går sade den svenske försvarsministern Peter Hultqvist (S) att Ryssland alltjämt är fullt kapabelt att genomföra ”en attack i stort format”, något som även den amerikanske presidenten Joe Biden framhåller.

 "Vi har anledning att tro att de är inblandade i en operation under falsk flagg för att får en förevändning att gå in [i Ukraina], sade Biden till reportrar i Vita huset på torsdagen.

Han tillade att han räknar med att en attack kommer ske ”inom de närmaste dagarna”.

Ryssland tillbakavisar uppgifterna om ett nära förestående anfall.

Under fredagen ska Joe Biden samtala med ledarna för bland annat Nato, Frankrike, Tyskland, Italien, Polen och EU. I nästa vecka träffas USA:s utrikesminister Antony Blinken sin ryske motsvarighet Sergej Lavrov, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Statsminister Andersson hoppas inte behöva sätta in sanktioner

EU-länderna har tillsammans med andra västländer som USA arbetat fram ett stort sanktionspaket mot Ryssland. Statsminister Magdalena Andersson (S) menar att det är för tidigt att i dagsläget säga när sådana sanktioner kan sättas in och att ett beslut tas av EU-ländernas stats- och regeringschefer i Europeiska rådet.

– Sen exakt när vi ska ta beslut om att gå fram med ytterligare sanktioner det kommer vi att diskutera i Europeiska rådet den dagen vi kallas till ett sådant Europeiskt råd – vilket jag verkligen inte hoppas händer och vi jobbar mot att det inte ska ske, sade Andersson under en pressträff i Bryssel på fredagen. 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret