Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentariker David Lega (KD).

Debatt: Debatt: Tre krav som EU bör ställa på Kina

David Lega (KD) och Jakob Forssmed (KD) 31 mars 2022

EU:s budskap på fredagens toppmöte med Kina måste vara att de ska lyfta sina sanktioner mot EU, ge FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter fritt tillträde till landet och inte hjälpa Putin med vapen i kriget mot Ukraina. Det skriver Europaparlamentariker David Lega (KD). 

I morgon fredag hålls toppmöte mellan EU och Kina. "Vi vet att vi befinner oss i en komplicerad fas av förbindelserna med Kina," sade EU-kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis nyligen. Komplicerad är en underdrift - Kina är en stormakt, med vilken EU har stora problem. 

Kinas problem

Problemen består framför allt i det styrande kommunistpartiets värderingar: bristande respekt för mänskliga fri- och rättigheter och för den regelbaserade världsordningen. För att nämna några av symtomen på dessa ofantliga problem så pågår ett folkmord på oliktänkande i Xinjiang, Hongkong har fråntagits sina rättigheter som finns utfästa i ett internationellt avtal och Taiwan hotas ständigt. 

Men även EU drabbas - om än långtifrån så plågsamt som människorna i Kina. Bland andra är Europaparlamentets utskott för mänskliga rättigheter, där jag själv med ledamot, listat på Kinas sanktionslista vilket bland annat innebär inreseförbud. Litauen straffas ekonomiskt för sin goda relation med Taiwan. Och vi politiker som uttrycker stöd till Taiwan får gång på gång hotbrev från den kinesiska regimen. 

Mot den bakgrunden finns det ett par saker EU:s ledarskap måste våga anföra när de möter Kinas ledare. 

Tre krav på Kina

För det första, Kina måste lyfta sina sanktioner mot MR-utskottet och parlamentsledamöter, enheter och tankesmedjor i EU, eftersom det inte finns något som helst fog för dem. Tills dess att Kina visar respekt för EU som jämbördig partner, måste EU vägra ratificera eller ens diskutera det lukrativa investeringsavtal som man tidigare kommit överens om. 

För det andra, måste EU göra klart att vi förväntar oss att Michelle Bachelet, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, får fritt tillträde till Xinjiang när hon reser dit i maj. Jag har länge drivit på för att FN ska inleda en oberoende rättslig utredning av kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Xinjiang, inklusive folkmord och brott mot mänskligheten. Många vittnesmål och bevis finns redan om detta, om helvetet i Xinjiang. För oss kristdemokrater råder ingen tvekan om att ett folkmord pågår där. Men eftersom delar av omvärlden ännu inte vågat erkänna att ett folkmord pågår, är det viktigt med en oberoende FN-utredning. Och en sådan FN-utredning förutsätter självklart fritt tillträde. 

För det tredje, bör man även prata om Kinas relation med Ryssland. Nästan hela världen fördömer unisont Rysslands olagliga invasion av Ukraina. Men Kina, som vill framstå som en neutral aktör, är allt annat än neutralt. ”Det finns inga begränsningar i vår vänskap” sa den ryske presidenten Vladimir Putin och Kinas ledare Xi Jinping i februari

USA har varit väldigt tydliga med att om Kina hjälper Ryssland militärt, vilket efterfrågas från ryskt håll - skulle det få stora konsekvenser. EU måste sluta upp bakom den linjen. Även om EU:s relation med Kina nu är ”komplicerad” bör det klargöras att relationen kan bli långt värre, om Kina hjälper Putin med vapen och militär utrustning. 

EU:s existensberättigande

Jag har inga illusioner om att fredagens toppmöte kommer att bli varken lättsamt eller särskilt trevligt. Men EU grundades som ett fredsprojekt efter andra världskriget.

Vi är skyldiga våra föregångare och våra medborgare att stå upp för värderingarna som ligger till grund för den europeiska gemenskapen. Varje människas okränkbara värde ska vägleda EU, också idag, också när vi utmanas av oliktänkande stormakter. Däri ligger EU:s existensberättigande. 

David Lega (KD)
Europaparlamentariker 

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret