EU:s inrikes- och migrationskommissionär Ylva Johansson (S).

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-länderna beviljar flyende ukrainare skydd

EU-länder ställer sig enstämmigt bakom att emot ukrainska flyktingar i upp till tre år.

I går torsdag röstade EU-länderna för att aktivera ett tillfälligt skydd för alla som flyr från Ukraina.

– Detta är en riktigt bra dag då vi lyckats få ett enhälligt beslut om direktivet om tillfälligt skydd, sade EU:s inrikes- och migrationskommissionär Ylva Johansson.

Det franska ordförandeskapet föreslog i söndags att direktivet, som funnits i över 20 år men aldrig tidigare använts, skulle aktiveras. 

– Vi har redan tagit emot närmare en miljon flyktingar från Ukraina. Vi kommer få se flera miljoner till, sade Johansson.

Beslutet innebär att ukrainare och andra med uppehållstillstånd i landet som flyr kriget i Ukraina får rätt att stanna i EU-länderna utan att behöva söka asyl. De får även rätt till boende, rätt att arbeta och tillgång till sociala bidrag och sjukvård. Barn har dessutom rätt till undervisning. Alla detaljer kommer att offentliggöras när förslaget formellt godkänns på fredagseftermiddagen.

Skyddet gäller till en början i ett år och förlängs därefter med ett halvår i taget i högst två år. Kommissionen kan därefter föreslå att skyddet förlängs med ytterligare ett år till totalt tre år. Kommissionen kan också när som helst föreslå att skyddet ska upphöra om situationen i Ukraina möjliggör att flyktingarna kan återvända.

Välkomnas – ”ett oerhört genombrott”

EU-parlamentariker Malin Björk (V) ger migrationskommissionär Ylva Johansson beröm för arbetet med att få med alla medlemsländer.

– Det är oerhört viktigt. Jag tror att Ylva Johansson, vår kommissionär, har varit viktig för att driva igenom det. Vi är några stycken som tyckt att det borde aktiveras även under tidigare flyktingvågor, men icke desto mindre är det här nu ett oerhört genombrott och så oerhört viktigt för de som nu flyr, sade Malin Björk under en pressträff på fredagen.

Liberalernas EU-parlamentariker Karin Karlsbro tror att det enhälliga beslutet kommer att ”skaka om” hela EU:s migrationspolitik som har varit en stor knäckfråga i många år.

– Jag vill inte ta ordet glad i munnen för det finns inget att vara glad för, men det är i alla fall tur att den här fanns att tillgå så att den här mekanismen kunde aktiveras och kan vara en lösning på den akuta situationen som gäller att människor behöver någonstans att vara här och nu, sade Karin Karlsbro.