Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Polens Mateusz Morawiecki, Tjeckiens Petr Fiala och Sloveniens Janez Janša.

EU-ledare vill visa stöd – tar tåget till Kiev

BRYSSEL 15 mars 2022

Polens, Tjeckiens och Sloveniens premiärministrar anländer i dag med tåg till den ukrainska huvudstaden för att visa sitt stöd. De passerade den ukrainska gränsen på tisdagsmorgonen.

De tre premiärministrarna Mateusz Morawicki, Petr Fiala och Janez Janša åker i dag tisdag tåg till Ukrainas huvudstad för att träffa och ge sitt stöd till landets president Volodymyr Zelenskyj och premiärminister Denys Sjmyhal.

Enligt den tjeckiske premiärministern Petr Fiala åker de i egenskap av representanter för Europeiska rådet som samlar EU-ländernas stats- och regeringschefer. 

”Syftet med besöket är att uttrycka EU:s otvetydiga stöd till Ukraina och dess frihet och oberoende”, skriver Fiala på twitter

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel ska ha informerats om deras reseavsikt vid EU-toppmötet i förra veckan.

Enligt Petr Fiala ska de även presentera ett brett stödpaket till landet och dess medborgare.

– Vid en sådan avgörande tidpunkt för världen är det vår plikt att vara där historia skapas. Det handlar inte om oss utan framtiden för vårabarn som förtjänar att leva i en värld fri från tyranni, sade den polske premiärministern Mateusz Morawiecki, skriver Gazeta Wyborza.

Den slovenske premiärministern Janez Janša vill de framför att Ukraina hör hemma i EU.

”Det finns inget land på vår kontinent som är mer europeiskt än Ukraina. Tack för att ni inte bara försvarar ert hemland och Europas territorium utan även försvarar själva kärnan i de europeiska värderingarna och livsstil. Er kamp är vår kamp och tillsammans ska vi segra”, twittrade Janša.

De tre ledarna ska ha korsat den polsk-ukrainska gränsen på tisdagsmorgonen vid halv niotiden, uppger tjeckiska nyhetsbyrån ČTK. Mellan polska gränsstaden Przemyśl och Kiev är det ungefär 600 kilometer, en sträcka som med tåg ska ta sju-åtta timmar. Det är första gången så högt uppsatta politiker besöker Kiev sedan kriget startade, enligt ČTK.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret