Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Rysslands ledare Vladimir Putin i möte med företrädare för den ryska militären och försvarsindustrin. Arkivbild.

Nya EU-sanktioner mot rysk militärindustri och oligarker

BRYSSEL 15 mars 2022 | Fjärde sanktionspaketet
Uppdaterad: 15 mars 2022

Exportförbud på lyxvaror, åtgärder mot den ryska krigsindustrin och fler oligarker på EU:s svarta lista är några av de nya sanktionerna. Tyskland rapporteras ha stretat emot.

EU-länderna godkände i går måndag unionens fjärde paket med sanktioner mot Ryssland för dess olagliga anfallskrig mot Ukraina. 

Sanktionerna riktas in mot den ryska militärindustrin såväl som mot att göra nya investeringar i rysk energi. Ett nytt importförbud mot vissa stål- och järnvaror beräknas omfatta ryska produkter till ett värde av 3,3 miljarder euro.

På sanktionslistan – som innebär reseförbud och frysta tillgångar– återfinns bland annat Roman Abramovitj, känd för att ha köpt den brittiska fotbollsklubben Chelsea. Med här finns även inflytelserika mediepersonligheter som sprider propaganda för Kreml.

Lyxprodukter får dessutom inte längre exporteras till Ryssland samtidigt som rysk tillgång till kreditvärderingsföretag i EU blockeras.

Polen och baltländerna ska ha drivit på för ytterligare sanktioner mot Ryssland medan andra medlemsländer ledda av Tyskland ska ha drivit på för att undanta ett antal produkter från EU:s sanktionslista, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Drar tillbaka handelsfördelar

Tillsammans med andra länder enades EU samma dag om att undanta ryska varor och tjänster från Världshandelsorganisationen WTO:s mest-gynnade-nation-klausul, något som kan göras med motivering att den nationella säkerheten hotas.

”Detta kommer att leda till att de betydande fördelar som Ryssland åtnjuter som WTO-medlem upphävs”, skriver kommissionen i ett uttalande.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret