Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Ungerns premiärminister Viktor Orbán i samspråk med Tjeckiens premiärminister Petr Fiala under förra veckans EU-toppmöte.

Ungerns proryska hållning kritiseras av allierade

BRYSSEL 28 mars 2022 | "Kommer bli mycket kostsamt för Ungern"

Från Polen och Tjeckien kommer kritik mot att den ungerska regeringen vägrar hjälpa Ukraina med vapen och säger sig blockera ett importstopp på rysk energi till EU.

Ungern tillhör tillsammans med Polen, Tjeckien och Slovakien den så kallade Visagradgruppen och driver ofta samma linje i flera olika frågor i EU-sammanhang. Men ungerska regeringens ställningstaganden i det ryska kriget mot Ukraina och relation till Moskva stöter nu på kritik bland dess allierade. Ungern har bland annat nära samarbeten med Ryssland i energifrågor, vägrat gå med på ett importstopp av rysk energi och inte skickat några vapen till Ukraina eller låtit vapen från andra länder passera landet.

–  Med tanke på Rysslands aggression mot Ukraina, med tanke på att hundratals och tusentals civila har dött, med tanke på beskjutningen av bostadshus, vilket är ett krigsbrott enligt internationell rätt, är det svårt för mig att förstå denna hållning. Detta politik kommer bli mycket kostsam för Ungern, mycket kostsam, sade den polske presidenten Andrzej Duda i en intervju med nyhetskanalen TVN24, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Även ledaren för det polska regeringspartiet Lag och rättvisa, Jarosław Kaczyński, en nära allierad med den ungerske premiärministern Viktor Orbán, är kritik.

– Om du frågar mig om jag är nöjd, så nej, men jag väntar på valet, vi får se efter valet, sade Kaczyński med hänvisning till söndagens ungerska parlametsvarl i en intervju, rapporterar Reuters.

Tjeckiens försvarsminister Jana Černochová vägrar delta i denna veckans möte med Visegradkollegor i Ungern.

”Jag har alltid stött [Visegradsamarbetet] och är mycket bedrövad att billig rysk olja nu är viktigare än ukrainskt blod för ungerska politiker”, twittrade Černochová i förra veckan.

Zelenskyj till Ungern: Välj sida

Under förra veckans EU-toppmöte uppmanade den ukrainske presidenten Volodomyr Zelenskyj på länk den ungerske premiärministern Viktor Orbán att välja sida i kriget.

– Du måste själv avgöra vems sida du står på. Lyssna Viktor, vet du vad som pågår i Mariupol, sade Zelenskyj.

Den ungerske utrikesministern Péter Szijjártó försvarade landets hållning i ett inlägg på Facebook efteråt.

”Inget är viktigare för oss än Ungerns och det ungerska folkets säkerhet. Därför kommer vi inte att genomföra hans krav: vi kommer inte att skicka vapen, vi kommer inte att tillåta att vapentransporter passerar genom vårt territorium och vi kommer inte att stoppa leveransen av energi till Ungern”, skrev Szijjártó.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret