Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Om två dagar avgörs vem som blir Frankrikes nästa president – Emmanuel Macron eller Marine Le Pen.

EU-ledare (S) till fransmännen: Rösta Macron – rädda demokratin

BRYSSEL 22 april 2022

Med bara två dagar kvar till det franska presidentvalet leder sittande president Emmanuel Macron mot utmanaren Marine Le Pen i opinionen – men utgången är inte given och in i det sista jagar kandidaterna röster. Samtidigt varnar tre EU-ledare för att en vinst för Marine Le Pen är ett hot mot demokratin. 

– Vi behöver ett Frankrike som försvarar våra gemensamma europeiska värderingar, skriver ledare för Tyskland, Spanien och Portugal i ett gemensamt upprop.

Under fredagen visar opinonssiffror att Emmanuel Macron leder med tio procentenheter mot utmanaren Marine Le Pen inför söndagens final i det franska presidentvalet, 55 mot 45 procent. Det ska dock ställas mot valresultatet 2017 då Macron vann med 66 procent mot Le Pens 34. 

Den högernationalistiska Le Pens framgångar i årets val oroar långt utanför Frankrikes gränser. 

I en debattartikel i den franska tidningen Le Monde gör tre europeiska socialistiska regeringschefer gemensam sak och varnar fransmännen för vilka konsekvenser det skulle kunna få för demokratin, i Frankrike och i Europa, om Marine Le Pen står som segrare i söndagens val. 

– Populisterna och extremhögern i alla våra länder har gjort Vladimir Putin till en ideologisk och politisk modell. /…/ De kopierar hans attacker mot minoriteter och mångfald. De delar hans dröm om en enhetlig nation. Det får vi inte glömma, även om dessa politiker idag försöker ta avstånd från den ryska angriparen, skriver den tyske kanslern Olaf Scholz, Portugals premiärminister Antonio Costa och Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. 

Rysslands krig, skriver EU-ledarna, riktar sig mot de värderingar som Frankrike och deras länder försvarar: demokrati, suveränitet, frihet och rättsstatsprincipen. Därför är söndagens franska presidentval inte vilket val som helst. 

– Det är valet mellan en demokratisk kandidat, som anser att Frankrike är starkare i ett mäktig och självständigt EU, och en högerextrem kandidat, som öppet ställer sig på sidan vid de som angriper vår frihet och vår demokrati, skriver de. 

Vänsterröster avgörande

Om de socialdemokratiska  EU-ledarna kan ge Macron en skjuts bland obeslutsamma vänster-väljare lär den sittande presidenten vara tacksam. Vänsterkandidaten Jean-Luc Mélonchon fick 22 procent i första valomgången och de två slutkandidaterna fiskar nu röster bland dessa väljare. 

Enligt det franska opinionsinstitutet Ipsos tänker 34 procent av Mélenchons väljare lägga sin röst på Macron, mot 18 för Le Pen. 48 procent av dessa vänsterväljare har dock inte bestämt sig, tänker rösta blankt eller helt enkelt stanna på sofflocket på söndag. 

Emmanuel Macron, som under sin mandatperiod har kallats ”de rikas president” på grund av att han bland annat skrotat förmögenhetsskatten, besökte på torsdagen den invandrartäta Paris-förorten Saint-Denis, där Mélenchon fick stort stöd i första valomgången – men där också andelen som inte röstade var den största i Frankrike. 

– Jag är här för att säga till dem: "Ni är en del av lösningen, jag är stolt över dessa kvarter, över vår ungdom". Jag vet vad de bär på och den potential de har, sade Macron om sitt besök, i ett försök att sträcka ut handen till väljarna. 

Presidenten möttes av både hejarop liksom protestslogans från invånare som är besvikna på presidentens fem år vid makten. 

”Macron eller Frankrike?”

Marine Le Pen, som har tillbringat sex månader med att resa runt i Frankrike och tala med folket om deras vardagsproblem och oro för ökade levnadskostnader, riktade istället in sig på att kritisera sin rival när hon på torsdagen gav sitt sista stora valtal i Arras i norra Frankrike. 

– Han har haft sin chans, och han har misslyckats, sade hon om Macron. 

Enligt Marine Le Pen är det givet vem av de två kandidaterna som bäst försvarar fransmännens intressen. 

– Valet är i själva verket ganska enkelt. Macron eller Frankrike? sade Marine Le Pen.

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons KOMM
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons KOMM
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret