Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Statsminister Magdalena Andersson (S) håller presskonferens med sin finländska motsvarighet Sanna Marin på onsdagen.

Finlands Marin räknar med Natobeslut inom veckor

BRYSSEL 13 april 2022

Finska riksdagen väntas komma till beslut i Natofrågan inom några veckor, enligt landets statsminister Sanna Marin. Sveriges statsminister Magdalena Andersson varken bekräftar eller förnekar medieuppgifter om att hon lutar åt att Sverige bör gå med i Nato.

I dag onsdag träffar Finlands statsminister Sanna Marin sin svenska kollega Magdalena Andersson i Stockholm för att bland annat diskutera de båda ländernas närmanden till försvarsalliansen Nato. Den finska regeringen lägger samtidigt fram sin redogörelse om det utrikes- och säkerhetspolitiska läget. Den ska efter påsken diskuteras av finländska riksdagen inför ett beslut om huruvida landet ska gå med i Nato eller ej.

–  Jag tror att det kommer ske ganska snabb – inom veckor, inte månader, sade Sanna Marin under en pressträff i samband med onsdagens möte med Magdalena Andersson.

Uppgift: Andersson vill till Nato

Svenska Dagbladet rapporterar på onsdagen med hänvisning till anonyma källor att Magdalena Andersson nu vill att Sverige ansöker om Natomedlemskap i juni. Detta var något statsministern varken bekräftade eller förnekade utan sade att man inte bör rusa in i ett sådant beslut.

– Man måste verkligen analysera den nya situationen mycket seriöst, tänka på konsekvenserna, på för- och nackdelarna på alla möjliga vägar fram, sade Andersson.

Den svenska utredningen ett eventuellt Natomedlemskap ska vara klar senast i slutet av maj. Men enligt statsminister Magdalena Andersson kan den bli färdig tidigare än så.

Finland: Bra om Sverige fattar samma beslut

Samtidigt i Finland presenterade regeringen sin redogörelse om säkerhetsläget med underlag inför ett eventuellt finskt Natomedlemskap. Redogörelsen innehåller dock ingen rekommendation om att gå med eller ej eller några nya säkerhetspolitiska riktlinjer.

– Finlands förändrade säkerhetspolitiska omvärld kräver en säkerhetspolitisk omprövning, sade utrikesminister Pekka Haavisto i Helsingfors.

Haavisto ville till skillnad från statsminister Sanna Marin inte sätta någon tydlig tidslinje för ett beslut utan pekade på att det är viktigt med en bred debatt i riksdagen och bland allmänheten.

– Vi behöver folkets, riksdagens, regeringens och presidentens stöd, sade Haavisto.

Den finska regeringen har varit tydlig med att man inte tar ställning till ett Natomedlemskap men utrikesminister Haavisto pekade på att det finns en majoritet både i den allmänna opinionen och i riksdagen att gå med.

Det har spekulerats i att en eventuell finsk och/eller svensk Natoansökan skulle lämnas in innan Natos nästa möte slutet av juni. Från finländskt håll ser man helst att de båda länderna fattar samma beslut.

– Det är bättre om vi går samma väg. Men jag betonar också att [varje] land tar sitt eget beslut. Det är möjligt att samarbeta i alla fall, men [det är] bättre om vi kan fatta samma beslut, sade försvarsminister Antti Kaikkonen.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret