Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Den ryske presidenten Vladimir Putin träffar den dåvarande tyske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier 2016. Arkivbild.

Tyske statschefen får kalla handen av Zelenskyj

BRYSSEL 13 april 2022

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier ville åka till Kiev för att visa solidaritet. Men den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj avvisade Steinmeier med hänvisning till dennes tidigare nära relation med den ryska ledaren Putin.

President Steinmeier var i går tisdag på besök i Polen. Planen var att han därifrån tillsammans med presidenterna från Polen och Baltländerna skulle åka vidare till Kiev för att liksom en rad andra europeiska ledare visa sin solidaritet och stöd. Men enligt egen uppgift var han inte välkommen.

– Tydligen var [mitt planerade besök] i Kiev inte önskat, sade Steinmeier på onsdagen.

Den ukrainske preisdenten Volodymyr Zelenskyjs motivering till nejet ska enligt uppgifter till tyska Bild vara Steinmeiers nära band till Ryssland under sin tid som socialdemokratisk utrikesminister under två mandatperioder under 2000-talet.

Flera ledande tyska socialdemokratiska politiker är besvikna över att landets statschef inte är välkommen i Ukraina.

– Jag är mycket besviken över detta avslag. Det är inte rättfärdigt gentemot vårt statsöverhuvud, sade Michal Roth, tidigare tysk EU-minister till Der Spiegel.

Även från liberala FDP och vänsterpartistiska Die Linke kommer kritik mot det ukrainska beslutet att inte träffa president  Frank-Walter Steinmeier, skriver Süddeutsche Zeitung.

Enligt den ukrainske ambassadören i Tyskland, Andrij Melnyk, är dock den tyske förbundskanslern Olaf Scholz välkommen till Kiev.

Medgav misslyckad Rysslandspolitik

I förra veckan medgav Frank-Walter Steinmeier att Tysklands Rysslandspolitik med bland annat bygget av Nord Stream 2 misslyckats.

– Varningen från fråga östeuropeiska partner borde vi ha tagit på större allvar, sade Steinmeier till ZDF.

Blockerar ytterligare energisanktioner

Tyskland är den viktigaste bromsklossen i EU i frågan om att även sluta köpa rysk gas och olja som reaktion mot landets invasion av Ukraina. Ledande tyska institut räknar med ett ekonomiskt fall på 2,2 procent näta år och över 400 000 förlorade jobb vid ett omedelbart och totalt importembargo på rysk energi, rapporterar FT.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret