Finlands statsminister Sanna Marin, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Andersson om säkerhetspolitiken: Sverige och Finland delar framtid

På Natosamtal i Tyskland poängterade statsminister Magdalena Anderson att Sverige har en gemensam framtid tillsammans med Finland. – Vi har en lång gemensam historia och delar också framtiden, sade Andersson. Samtidigt lovade förbundskansler Olaf Scholz tyskt stöd oavsett om Sverige och Finland väljer att gå med i försvarsalliansen eller ej.

Sveriges och Finlands statsministrar, Magdalena Andersson och Sanna Marin, träffade på tisdagen hela den tyska regeringen inklusive förbundskansler Olaf Scholz vid Meseberg slott. På dagordningen stod säkerhetspolitik och den pågående diskussionen i Sverige och Finland om huruvida de ska gå med i Nato.

– Vi har en lång gemensam historia och delar också framtiden, inledde statsminister Andersson sitt anförande.

De tre socialdemokratiska regeringscheferna upprepade synen att Rysslands krig utgör ett epokskifte för europeisk säkerhetspolitisk.

– Den ryska militära aggressionen mot Ukraina är en förändring av spelplanen med långtgående konsekvenser för Europa och Sverige, sade Magdalena Andersson som eftersökte ”ett ännu tätare samarbete mellan Östersjöländerna, i EU och transatlantiska partner”.

Hon tillade att svenska riksdagen presenterar sin säkerhetsanalys om eventuellt Natomedlemskap den 12 maj och att ”alla alternativ ligger på bordet”.

Scholz pekade på en förändrad ordning där självständiga länder inte längre kan räkna med att inte bli anfallna med vapenmakt.

– Ingen kan utgå ifrån att den ryske presidenten och den ryska regeringen även vid andra tillfällen inte skulle bryta mot folkrätten och [internationella] överenskommelser med våld, sade Scholz.

Finlands Sanna Marin målade upp en dyster bild där den starke gör det den vill och den svage lider.

– Rysslands attack mot Ukraina har förändrat vår säkerhetssituation helt och hållet. Det finns ingen återvändo. Vi ser nu allt tydligare vart Ryssland vill ta oss. Det är en värld […] där den starkare har sista ordet, sade Marin som ville se Tyskland ta på sig ledartröjan och att EU får en starkare roll i världen.

– Tysklands ledarskap är nu viktigare än någonsin, sade den finska statsministern.

Scholz lovade stöd

Den tyske förbundskanslern lovade att stödja Finland och Sverige i sina beslut.

– Om dessa två länder bestämmer sig för att tillhöra Natoalliansen kan de räkna med vårt stöd, sade Scholz och tillade att detta stöd är oberoende om länderna väljer att gå med i Nato eller ej.