Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
I ett tal på Framtidskonferensen i Strasbourg på Europadagen sade Frankrikes president Emmanuel Macron att han vill se en ny europeisk politisk gemenskap.

Macron: Dags för ett nytt Europa-samarbete

BRYSSEL 9 maj 2022

Frankrikes president Emmanuel Macron vill se ett nytt politiskt samarbete i Europa – och sträcker ut en hand till både Ukraina och Storbritannien.

I ett tal på avslutningsceremonin för Framtidskonferensen i Strasbourg på måndagseftermiddagen sade Frankrikes nyss omvalda president Emmanuel Macron att han vill se ett nytt politiskt samarbete i Europa. 

– Med det nya säkerhetspolitiska läget måste vi hitta nya vägar framåt för Europa, för dess enighet och stabilitet, utan att försvaga det vi byggt upp inom unionen, sade Macron och underströk att ett medlemskap i EU inte som tidigare ska vara enda svaret. 

– Vi måste börja fundera på hur vi ska organisera vår kontinent utöver Europeiska unionen. 

– Det är vår historiska förpliktelse att skapa vad jag skulle kalla en europeisk politisk gemenskap. Denna nya europeiska organisation skulle tillåta demokratiska nationer i Europa att ansluta sig till vår värdebas, att hitta ett nytt sätt att samarbeta politiskt kring säkerhet, energi, transport, investering i infrastruktur, vad gäller rörligheten för vårt folk och framför allt de unga, sade Macron. 

Att gå med i den nya gemenskapen skulle inte förutsätta ett framtida medlemskap i EU – och skulle inte heller utesluta de som lämnat EU, sade Macron. 

Macron sade att han under de kommande månaderna skulle etablera kontakt med de länder och regeringar som skulle kunna vara intresserade av ett sådant projekt.

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret