Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Justitiekommissionär Didier Reynders beklagar att inte fler framsteg har gjorts inom rättsstatsområdet i Ungern.

Mycket rättsstatssnack i EU – lite förändring i Ungern

BRYSSEL 24 maj 2022

Konstruktivt utbyte – men fortfarande få konkreta resultat. Så sammanfattade EU-kommissionär Didier Reynders måndagens utfrågning om rättsstaten i Ungern. Det inkommande tjeckiska ordförandeskapet är kritisk mot bristande resultat i det nuvarande upplägget kring det så kallade Artikel 7-förfarandet.

EU-länderna höll på måndagen i Bryssel den fjärde utfrågningen av Ungern om rättsstatsläget i landet enligt det så kallade Artikel 7-förfarandet. 

EU-minister Hans Dahlgren deltog för Sveriges del och han noterade att det var fler länder än vanligt som deltog i gårdagens utfrågning. 

– Det brukar vara ett dussintal länder, nu var det tjugo stycken som tog till orda. Det visar att engagemanget i frågan om Ungerns respekt för rättsstatens principer växer, sade han på vägen ut från mötet. 

Frågorna till Ungern rörde bland annat domstolarnas och mediernas oberoende, korruption och den lag som infördes i landet förra året som förbjuder delning av information om bland annat homosexualitet till unga. 

Enligt den tjeckiske ministern för Europafrågor, Mikuláš Bek, som höll i mötet gav utfrågningen upphov till ett mer "positivt" och "konstruktivt" utbyte än tidigare utfrågningar, rapporterar Agence Europe.  

Få konkreta resultat 

Samtidigt konstaterade EU-kommissionären för rättsliga frågor, Didier Reynders, som också deltog i mötet att få konkreta framgångar har gjorts i landet. 

– Det må ha skett flera framsteg i dag, fler utbyten, men jag kan inte rapportera om någon mer positiv utveckling och det beklagar jag, sade Didier Reynders efter mötet. 

Tjeckien, som i juli tar över EU:s ordförandeskap, riktade kritik mot processen kring Artikel 7-förfarandet och vilket resultat det egentligen ger, rapporterar Agence Europe. 

– Det finns ett behov av att se över processen, sade den tjeckiske ministern Mikuláš Bek som har meddelat att han under de kommande veckorna ska diskutera med EU-kommissionen hur man ska tänka kring den här förfarandet. 

Villkorade EU-pengar 

Parallellt med Artikel 7-förfarandet pågår processen kring den så kallade villkorsmekanismen, där ekonomiska bidrag från EU ska kunna villkoras med att länder också måste leva upp till EU:s rättsstatsprinciper. Slutförhandlingarna om den kan komma att landa i knät på det svenska ordförandeskapet våren 2023. 

– Det blir en väldigt viktig fråga, sade Hans Dahlgren.

EU-minister underströk också att även EU-domstolen har en viktig roll i att driva igenom förändringar och hänvisade till att Ungern i två fall har ändrat sina regler i landet till följd av domslut. 

– Det visar att domstolsspåret har viss effekt. När vi talar om Artikel 7-förfarandet och villkorsmekanismen ska man inte glömma domstolsspåret – som kan bli dyrbart för de som inte följer vad domstolen säger, konstaterade Hans Dahlgren. 

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret