I torsdagens omröstning godkände underhuset det polska parlamentet president Andrzej Dudas lagförslag om att ersätta den olagliga disciplinnämnden med ett nytt organ. Nu går frågan till överhuset för slutligt beslut. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Polen på väg att backa – vill avskaffa olaglig disciplinnämnd

Underhuset i Polens parlament har röstat för att avskaffa den utdömda disciplinnämnden i landets högsta domstol. Förhoppningen är nu att landet ska få tillgång till de miljarder euro som Bryssel har blockerat i väntan på beslutet. Men oppositionen stödjer inte förslaget.

Underhuset i Polens parlament, sejmen, röstade på torsdagen för att avskaffa den kontroversiella disciplinära nämnd som inrättats i landets högsta domstol och ersätta den med ett nytt organ, rapporterar europeisk media.

Nämndens uppgift har varit att övervaka ledamöterna i högsta domstolen med befogenhet att upphäva deras immunitet, sänka deras löner och dra dem inför rätta. Förra året slog EU-domstolen fast att nämnden är oförenlig med EU-lagstiftningen då den undergräver domstolsväsendets oberoende och därmed rättssäkerheten i landet. 

Mer än 35 miljarder euro i bidrag och billiga lån från EU:s återhämtningsplan efter pandemin har lagts på is på grund av Polens tvist med EU om rättsstatsprincipen. EU har sagt att medlemslandet måste följa domstolens beslut att upplösa disciplinnämnden för att få pengarna – vilket det nu ser ut att få, rapporterar Reuters

EU-kommissionens vicepresident Valdis Dombrovskis sade på tisdagen, enligt Reuters, att godkännandet av Polens nationella återhämtningsplan, som är nödvändigt för att låsa upp pengarna, troligen kommer att ske inom några dagar.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen väntas besöka Warszawa den 2 juni för att formellt godkänna återhämtningsplanen. 

– Polen förtjänar helt enkelt dessa pengar och nu, med kriget som pågår, behöver Polen dem ännu mer, sade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki till tidningen Super Express på onsdagen, rapporterar Politico. 

Kritiker av Polens regering säger dock att lagförslaget om reform av rättsväsendet inte går tillräckligt långt för att säkerställa att domarna inte utsätts för politiska påtryckningar, skriver Reuters. 

För att lagförslaget ska gå igenom måste det godkännas av parlamentets överhus  senaten – som kontrolleras av oppositionen. I torsdagens omröstning i underhuset röstade alla oppositionspartierna emot förslaget, skriver Politico.