Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Finlands statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö. Arkivbild.

Viktigast i veckan: Finland på väg mot Natomedlemskap – svenskt beslut väntas

STOCKHOLM 14 maj 2022

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Samtidigt som det ryska anfallskriget i Ukraina fortgår med motgångar för Putin meddelade Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin på torsdagen att landet utan dröjsmål ska ansöka om Natomedlemskap.  Dagen efter i Stockholm presenterades en säkerhetspolitisk rapport där sex av åtta riksdagspartier konstaterar att ett svenskt Natomedlemskap skulle “ ge en konfliktavhållande effekt i norra Europa”. På söndag väntas Socialdemokraterna ge sitt Natobesked och på måndag hålls riksdagsdebatten i ämnet.

EU-kommissionen lovade på torsdagen hjälpa Ukraina att exportera mat dels för att ge landet inkomster men också för att inte riskera den globala livsmedelsförsörjningen.

Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter Dunja Mijatović konstaterar att de ryska styrkorna har kränkt de mänskliga rättigheterna i Ukraina i en omfattning som är “svindlande”. FN:s människorättsråd beslutade på torsdagen att utreda uppgifterna om ryska övergrepp i Ukraina. Samtidig konstaterade FN tidigare i veckan att även Ukraina begått tortyrbrott och avrättningar men att Ryssland har begått krigsbrott i en "betydligt större skala"

Förhandlingar om EU:s nästa sanktionspaket, för att pressa Ryssland att stoppa sitt anfallskrig, tycks gå trögt då bland andra Ungern blockerar förslaget

Till sist noteras: 

… att Sverige och Storbritannien, politisk men inte juridiskt bindande, lovar varandra ömsesidigt stöd om kriget kommer

… att Sverige har EU:s tredje högsta energiförbrukning per capita trots en 20 procentig minskning sedan 2011

… att Frankrikes president Emmanuel Macron vill se ett nytt Europasamarbete där demokratiska länder utanför EU kan ingå.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret