Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Socialdemokratiska EU-parlamentarikern Evelyn Regners från Österrike har förhandlat om direktivet om könskvotering i bolagsstyrelser för EU-parlamentets räkning.

EU ett steg närmare könskvotering i bolagsstyrelser

BRYSSEL 8 juni 2022

EU-parlamentet och ministerrådet har nått en överenskommelse om krav på könskvotering i bolagsstyrelser i EU – tio år efter att förslaget kom. 

– Ett viktigt kliv för ett mer jämställt Europa, säger EU-parlamentariker Heléne Fritzon (S) om beslutet. 

– Kvotering riskerar att försvaga kvinnors makt i näringslivet, säger EU-parlamentariker Arba Kokalari (M) som beklagar beslutet.

På tisdagskvällen nådde EU-parlamentet och ministerrådet en provisorisk överenskommelse om ett lagförslag som ska säkerställa jämställdhet mellan könen i börsnoterade bolagsstyrelser i EU. 

Minst 40 procent av de icke verkställande styrelseposterna ska vara kvinnor senast i juli 2026 enligt de föreslagna reglerna. Idag är motsvarande siffra 30,6 procent  – med stora variationer mellan medlemsländerna. 

– Det här måste förändras. När vi tittar på situationen i medlemsländerna så ser vi att det bara är i länder som har bindande åtgärder som man ser framgång på längre sikt. Så det är hög tid att vi på EU-nivå kommit överens om det här direktivet, sade den österrikiska socialdemokraten Evelyn Regner som varit en av förhandlarna för EU-parlamentet, vid en presskonferens på onsdagsmorgonen. 

– Den här lagstiftningen är en fråga om jämställdhet, men det finns också växande bevis på stora fördelar med detta direktiv för företag, som större kreativitet och ökad produktivitet, sade EU-kommissionär för jämställdhet Helena Dalli. 

Sverige emot

Förslaget lades först fram av EU-kommissionen 2012 men har varit politiskt blockerat i ministerrådet i nästan ett decennium. Först i mars i år, efter att bland andra Tyskland bytt fot, kunde ministerrådet anta sin ståndpunkt för att gå in i förhandlingar med EU-parlamentet. 

Den svenska regeringen ställde sig positivt till förslaget men med beaktande av att riksdagens majoritet motsatt sig att frågan regleras på EU-nivå så stödde Sverige inte rådets förslag – tillsammans med Polen och Slovakien. 

– Jag måste säga att jag tycker att det är pinsamt för Sverige att ställa sig i skamvrån tillsammans med Polen och Slovakien i en jämställdhetsfråga när vi vet att vi kommer att bli överkörda av majoriteten, sade justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) i EU-nämnden inför ministermötet i mars. 

Ris och ros från svenska EU-parlamentariker

Att lagstiftningen nu ser ut att bli verklighet välkomnas av socialdemokraten och EU-parlamentarikern Heléne Fritzon. 

– Sju av tio styrelseledamöter i de största börsnoterade företagen i EU är män. Det beror på att de i praktiken har kvoterat in sig själva. Äntligen efter tio år har vi tagit ett viktigt kliv för ett mer jämställt Europa. Jag ser fram emot att rösta för överenskommelsen när den kommer till Europaparlamentet, säger hon. 

Parlamentskollegan Arba Kokalari (M) beklagar däremot gårdagens överenskommelse. 

– Jag beklagar beslutet, kvinnor förtjänar bättre än att reduceras till sitt eget kön. Politiker ska inte bestämma vilka som sitter styrelser för privata företag. Kvotering riskerar att försvaga kvinnors makt och inflytande i näringslivet, säger hon.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret