Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Framsteg i EU:s utvidgningsprocess under toppmöte

BRYSSEL 24 juni 2022

Den ekonomiska situationen i Europa stod i centrum på EU-toppmötets sista dag i Bryssel, där EU-ledarna diskuterade olika sätt att tackla rusande energipriser och inflation. Toppmötets stora fokus var dock framstegen som tagits kring framtida EU-medlemsländer, där fredagens nyhet var att Bulgarien släpper sitt veto mot Nordmakedonien. 

– Vi har verkligen tagit steg framåt på det här mötet, sade statsminister Magdalena Andersson efter toppmötets slut.

Efter att det på torsdagen stod klart att Ukraina och Moldavien blir kandidatländer till ett EU kom det på fredagen besked om att Bulgarien öppnar upp för att låta Nordmakedonien förhandla om medlemskap – något som Bulgarien fram tills nu har blockerat. I och med det öppnas även förhandlingarna med Albanien upp. 

Beslutet välkomnas av statsminister Magdalena Andersson.

– Det är jätteroligt och nu hoppas vi att förhandlingarna med Albanien och Nordmakedonen kan börja så snart som möjligt, sade hon efter att toppmötet avslutats på fredagseftermiddagen. 

Statsministern konstaterade att det varit ett produktivt möte. 

– Beslutet igår med kandidatlandsstatus för Ukraina och Moldavien och sen att vi påbörjar förhandlingar med Nordmakedonien och Albanien – vi har verkligen tagit steg framåt på det här mötet, sade hon.

Inflation och rusande energipriser 

Annars var det den ekonomiska situationen i Europa som stod i centrum för EU-ledarnas diskussion på toppmötets sista dag.

– Det är problem med inflation över hela Europa, Putinpriserna märks över hela vår kontinent, konstaterade statsminister Magdalena Andersson.

Närmare samarbete och koordinering mellan EU-länderna vad gäller både den ekonomiska politiken och hur man ska tackla de ökade energipriserna, är i det här läget viktigt slog EU-ledarna fast. 

Att komma bort från beroendet av rysk gas genom att hitta andra mer pålitliga leverantörer är en viktig del. Det handlar också om att energieffektivisera bostäder och produktion och bygga ut förnybar energi.

– Vi hade en väldigt bra diskussion om vad som är den rätta ekonomiska politiken i det här läget. Och det är tydligt att stora generella stimulanser som vi hade under coronan inte är rätt recept när man har en inflation som beror på att utbudet har strypts, utan man måste jobba med riktade åtgärder mot de som drabbats allra hårdast och med att komma bort från flaskhalsar. Det fanns det stor enighet om, sade Magdalena Andersson.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret