Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tackade EU-ledarna för deras beslut att bevilja Ukraina kandidatstatus.

Ukraina och Moldavien blir kandidatländer till EU

BRYSSEL 24 juni 2022

Ukraina och Moldavien ges kandidatlandstatus till att bli möjliga medlemmar i EU. Det beslutade EU:s ledare på torsdagens toppmöte i Bryssel. Även Georgien ska på sikt ges kandidatlandsstatus efter att vissa villkor uppfyllts.

– I dag har ni antagit ett av de viktigaste besluten för Ukraina under alla 30 år av vår stats självständighet, sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett tal till EU-ledarna på torsdagskvällen.

Som väntat gick EU:s stats- och regeringschefer på torsdagens toppmöte i Bryssel på EU-kommissionens rekommenderade linje och beslutade att bevilja Ukraina och Moldavien kandidatlandsstatus till att bli EU-medlemmar. EU-ledarna deklarerade även att de var redo att ge Georgien kandidatstatus när det levt upp till vissa krav på reformer. 

– Det här är ett historiskt ögonblick. Idag är ett avgörande steg för er väg mot EU. Vår framtid är tillsammans, sade Europeiska rådets ordförande Charles Michel med adress till Ukraina efter gårdagens beslut. 

EU-ledarnas besked kom nästan exakt fyra månader efter att Rysslands invasion i Ukraina inleddes den 24 februari, vilket gör processen mellan medlemsansökan och beviljandet av kandidatlandsstatus rekordsnabb inom EU. 

Beskedet togs emot med jubel i Ukraina och Moldavien, rapporterar europeiska medier. 

– I dag har ni antagit ett av de viktigaste besluten för Ukraina under alla 30 år av vår stats självständighet, sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett tal på länk till EU-ledarna under torsdagskvällen och underströk att det också är det största steget mot att stärka Europa som skulle kunna tas just nu. 

President Zelenskyj tackade sedan var och en av de 27 stats- och regeringscheferna som enhälligt tagit beslutet. 

– Sverige står upp för oss. Tack fru statsminister! Blått och gult står verkligen alltid tillsammans, sade presidenten till Magdalena Andersson. 

Gårdagens besked är dock bara ett första steg i en lång process. Innan medlemsförhandlingar kan inledas måste Ukraina och Moldavien genomföra en rad reformer inom bland annat rättsväsendet, mot korruption och för minoriteters rättigheter.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret