Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson ska på onsdagen lägga fram ett förslag om hur EU-pengar för att stödja ukrainska flyktingar kan användas på bästa sätt.

Johansson: Gränstrafiken till Ukraina åter till det normala

BRYSSEL 28 juni 2022

Mer än sju miljoner människor har tagit sig till EU från Ukraina sedan Rysslands invasion, men tre miljoner har redan återvänt. I dag korsar cirka 35-40 000 personer gränsen mellan Ukraina och EU per dag. 

– Vi är nu tillbaka på samma nivå som före kriget och före pandemin, sade EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson på måndagen till EU-parlamentariker.

EU-kommissionären med ansvar för migrationsfrågor, Ylva Johansson, informerade på måndagen ledamöterna i EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter om situationen för de cirka tre miljoner ukrainska flyktingarna i EU. 

Av de drygt sju miljoner människor som tagit sig till EU från Ukraina sedan landet invaderades av Ryssland den 24 februari har tre miljoner har redan återvänt. I dag korsar cirka 35-40 000 personer gränsen mellan Ukraina och EU per dag. 

– Det är normala siffror. Vi är nu tillbaka på samma nivå som före kriget och före pandemin, sade Ylva Johansson. 

Hittills har 24 miljarder euro frigjorts ur EU-budgeten för att hjälpa de ukrainska flyktingarna. På onsdag förväntas EU-kommissionen lägga fram ett förslag på hur dessa pengar bättre ska kunna användas. 

Fokus på barn med funktionsnedsättning

Av de ukrainska flyktingar som är kvar är cirka hälften barn. Av dessa barn går nära en halv miljon i skola i EU. 

– Jag tror att en stor fråga nu för flyktingarna är att ta ställning till om barnen ska gå tillbaka till skolan i Ukraina efter sommarlovet eller om de ska fortsätta skolan i det EU-land som de befinner sig i, sade Johansson och tillade att det såklart också beror på krigets utveckling i Ukraina. 

23 000 ensamkommande minderåriga från Ukraina är nu registrerade i EU. 

– Det är en väldigt hög siffra som har gått upp de senaste veckorna.

Ylva Johansson uttryckte också en extra oro för de barn med funktionsnedsättning som kommit som tidigare befann sig på speciella institutioner i Ukraina. 

– De behöver speciell behandling utifrån barns rättigheter. Det här är något som vi följer upp så att vi ser till att vi tar hand om de mest utsatta barnen på bästa sätt. Jag anser att det är viktigt att fortsätta fokusera på dessa barn, sade hon. 

Anti-trafficking-åtgärder 

Ylva Johansson har tidigare uttryckt oro för att kvinnor och barn riskerar att utsättas för människohandel i samband med flykten till EU. På måndagen var hon försiktigt positiv till utvecklingen hittills. 

– Jag tror att vi var väldigt tidigt ute och uppmärksammade riskerna. Det tycks som att medvetenheten om riskerna har varit hög i alla medlemsländer, sade kommissionären och nämnde bland annat att Europol har satt upp en speciell arbetsgrupp för att motarbeta trafficking och en anti-trafficking-samordnare har jobbat med kontakter i medlemsländerna. 

Hittills har sex medlemsstater inlett utredningar i samband med människohandeln med de ukrainska flyktingarna, och cirka tjugo till tjugofem fall har registrerats, enligt Ylva Johansson.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret