Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-minister Hans Dahlgren (S) och statsminister Stefan Löfven (S) i möte med riksdagens EU-nämnd. Arkivbild.

KU: Regeringen får ignorera falska majoriteter

STOCKHOLM 2 juni 2022

Ett enigt konstitutionsutskott ger regeringen rätt i att bortse från EU-nämndens uppfattning om den i en fråga saknar riksdagens stöd. Därmed gjorde regeringen inget fel när de i höstas vägrade argumentera i EU för att kärnkraft är en hållbar energikälla, trots EU-nämndens beslut.​

Inför varje möte inom EU förankrar regeringen Sveriges hållning i riksdagens EU-nämnd. I höstas uppstod ett bråk mellan regeringen och riksdagsoppositionen huruvida det är EU-nämnden eller riksdagen som bestämmer i viss EU-fråga. Enligt en majoritet i EU-nämnden borde regeringen uttala sig för att EU ska klassa kärnkraft som en hållbara energikälla. Men regeringen satte sig på tvären med motiveringen att en sådan linje inte hade majoritetsstöd i riksdagen som helhet.

– Att kärnkraft är hållbart har ingen stöd i Sveriges riksdag, sade Löfven i EU-nämnden 22 oktober.

I EU-nämnden hade de fyra partierna Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna en majoritet med 9 av 17 ledamöter. Men i riksdagen har de 174 av de 349 ledamöterna, alltså ingen majoritet, menade Löfven. 

Statsministers resonemang avvisades av Moderaterna.

– Vi har en ordning i Sverige att EU-nämnden ger regeringen mandat. Att regeringen på det här sättet frångår den principen tycker jag är oacceptabelt, sade EU-nämndens andre vice ordförande Jessika Roswall (M) vars parti låg bakom förslaget om vad statsministern skulle säga om kärnkraft på toppmötet. 

Nu ger alltså riksdagens konstitutionsutskott regeringen rätten att bortse från så kallade falska majoriteter som kan uppstå i riksdagsutskott och EU-nämnden.                     

“Att i nämnda situation avvika från EU- nämndens mandat får enligt utskottets bedömning anses vara förenligt med det parlamentariska styrelseskickets grunder …” skriver ett enigt konstitiutionsutskott på torsdagen i sitt utlåtande om statsministerns, Stefan Löfven respektive Magdalena Anderssons, agerande vid Europeiska rådets möten i oktober respektive december 2021.

.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret