Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
"Situationen efter [det ryska anfallskriget mot Ukraina] den 24 februari gör att vi behöver se till att vi är starkare tillsammans", anser Jessika Roswall (M).

M inför riksdagsvalet: Sverige kan snabba på omställningen i EU

STOCKHOLM 30 juni 2022

Europeisk säkerhetspolitik, krisberedskap och energipolitik är tre av Moderaternas fem stora EU-frågor inför riksdagsvalet.

– Med en moderatledd regering efter valet kommer kärnkraften att lyftas fram som en viktig del av omställningen, säger Jessika Roswall (M).

Moderaterna är det sista och åttonde partiet i Europaportalens artikelserie om aktuella EU-frågor i riksdagsvalet. 

Moderaternas Europapolitiska talesperson Jessika Roswall anger säkerhetspolitik och krisberedskap som partiets två första EU-prioriteringar under riksdagens nästa mandatperiod som inleds i höst.

– Situationen efter [det ryska anfallskriget mot Ukraina] den 24 februari gör att vi behöver se till att vi är starkare tillsammans. Här kan Sverige spela en stor roll och förhoppningsvis ännu mer när vi är på väg att bli Natomedlemmar, säger Jessika Roswall. 

Roswall anser att EU kan vara ett säkerhetspolitiskt komplement. Att EU bidrar med forskning och en gemensam riktning men också att unionen bygger upp en krisberedskap.

– Om man tar erfarenheterna från pandemin så tycker jag att man kunde se att om man går ihop under en ledning kan man snabbare ta fram ett vaccin, säger Jessika Roswall och tillägger att EU kanske också kan göra något gemensamt kring livsmedelsförsörjningen.

En tredje EU-fråga som Jessika Roswall vill lyfta fram rör energipolitiken och behovet för EU att bli oberoende av rysk gas och olja. Även om medlemsländerna i huvudsak själva bestämmer över sin energimix har EU satt upp mål för att öka den förnyelsebara energin, minska energianvändningen och dra ner på utsläppen. 

Hon menar att Sverige med sin kunskap kan snabba på omställningen i EU. 

– Med en moderatledd regering efter valet kommer kärnkraften att lyftas fram som en viktig del av omställningen, säger Roswall. 

Med tanke på att det tar lång tid från idé till nya kärnkraftsverk är frågan dock hur mycket som hinns med till nästa riksdagsval om fyra år.

– Man måste i alla fall starta tillståndsprocesserna någon gång, säger Jessika Roswall och betonar kärnkraftens roll för att bli av med det ryska energiberoendet, för att klara den gröna omställningen och för att säkra upp en stabil energiförsörjning.

Vad skulle vara det viktigaste i energipolitiken i EU för en moderatledd regering?

– För det första att få bort olja, gas och kol. För det andra att se till att vi fokuserar på fossilfri energi och också på att få in bioenergin, säger Jessika Roswall. 

Klimatpolitiken är en ödesfråga för EU där man måste göra ännu mer, betonar Roswall och pekar på att Sverige har legat i framkant när det gäller klimatomställningen och att Sveriges gröna industrier kan vara med och visa för omvärlden hur omställningen ska gå till. Hon tror att en moderat klimatministers viktigaste roll under Sveriges EU-ordförandeskap 2023 skulle vara att se till att få på plats alla delarna av det stora klimatpaketet som just nu förhandlas inom EU.

En fjärde EU-fråga för Moderaterna efter riksdagsvalet handlar om ökat samarbetet inom Europol för att mer effektivt bekämpa brottslighet och terrorism. 

– Det finns mycket mer att göra. Encrochat har visat vad man de facto kan använda samarbetet till, säger Jessika Roswall. 

Enligt Roswall kommer många vapen som används vid gängskjutningar in i Sverige via andra EU-länder. 

Som femte och sista viktiga EU-fråga för Moderaterna i valet är att få “en fungerande migrationspolitik på plats”.  Roswall efterlyser en större solidaritet mellan EU-länder där de i större utsträckning delar på mottagandet av flyktingar. 

Roswall menar att det “vore önskvärt” om asylfrågan kunde avgöras vid EU:s yttre gräns för vidare bosättning i EU eller ännu hellre utanför EU på asylprövningsplatser i Nordafrika eller i Mellanöstern.

– Det är det vi strävar efter, säger Jessika Roswall. 

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret