Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Gymnasieeleven Olivia.

Debatt: Öppet brev: Låt flyktingar få komma till EU

Oliva 9 juni 2022

I ett öppet brev till EU-kommissionären Ylva Johansson, med ansvar för migrationsfrågor, undrar gymnasieeleven Oliva hur kommissionären skulle känna sig om hon som flykting inte skulle släppas in och få skydd i ett annat land.  

Hej Ylva Johansson.

Mitt namn är Olivia, jag är en tjej som lever i samma samhälle som du gör, ett samhälle där vissa frågor helt fallit bort från debattens dagordning och som jag skulle vilja påminna dig om. 

Hur kan vi acceptera att EU, som vi är en del av, betalar Turkiet för att hålla bort krigsflyktingar som vill komma till oss. 2016 var det 700 miljoner kronor från enbart Sverige som gick till Turkiet. Detta är alltså våra skattepengar som går till att hålla människor borta som behöver vår hjälp från EU. 

Vi säger att alla ska ha rätten att kunna söka asyl i ett land, men det kräver att du är i landet. Hur kan vi säga att alla har rätt till att söka asyl när vi hindrar dem från att komma hit? 

Flykten från Sverige

Tänk ifall det var du Ylva som behövde fly från Sverige. Det var krig eller du blev klimatflykting när klimatet vi förstört slår tillbaka och du kunde inte stanna i ditt hemland och tvingades fly för ditt liv. Du tar dig över Sveriges gräns och söker skydd i ett annat land.

Du har fått vandra i dagar utan mat, fått se en i din familj dö framför dig och det fanns inget du kunde gör åt saken, bara fortsätta gå. Tänk smärtan du känner, men en lättnad kan du känna för nu är du nära landet du ville komma till. Men släpper de in dig? Nej, för deras jobb är att hålla dig borta. De vill inte behöva ta hand om dig, ge dig mat, ge dig skydd, ge dig sjukvård. Nej de vill inte ha dig. Hur skulle det kännas för dig? 

Vi alla är människor

Under hela mitt liv har jag fått höra att ett svenskt medborgarskap är något man ska vara stolt över. Att vi är en del av EU vilket ger oss ännu mer fördelar. Men de som inte är det då? Varför inte hjälpa dem? Exempelvis genom att sluta betala Turkiet för att hålla borta flyktingar. Vi alla är människor och är exakt lika mycket värda. Så snälla visa det. 

Jag säger inte att vi kan hjälpa alla. Sverige är trots allt inte ett särskilt stort land. Men vi är tillräckligt stort för att ta hand om några och det finns fler länder i EU som kan hjälpa till.

Hur mycket av våra skattepengar ska gå till att trycka bort andra människor, människor som behöver vår hjälp? Det jag ber dig om Ylva är att du ska ta en ordentlig titt på det vi håller på med. 

Du sitter i EU-kommissionen och har möjlighet att ge förslag om förändring. Att EU ska sluta lägga miljarder kronor på att hålla flyktingar borta och istället öppnar våra just nu kalla famnar och ta hand om dem.  

Snälla gör skillnad,

Olivia
Gymnasieelev

---

Kommissionär Ylva Johansson har avböjt replik, reds. anm.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret