Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionär Maria Gabriel och Regionkommittéledamoten Emil Boc.

Debatt: Debatt: Fler nya samarbeten mellan europeiska universitetet

Maria Gabriel & Emil Boc 28 juli 2022

Europauniversitet – gränsöverskridande allianser mellan universitet och högskolor – bidrar till långsiktigt och systematiskt samarbete inom utbildning, forskning och innovation i Europa. Det gagnar inte bara studerande, forskare och universitetspersonal utan också näringslivet och samhället i stort. Det skriver EU-kommissionär Maria Gabriel och Regionkommitténledamoten Emil Boc.

Det finns runt 5 000 högre utbildningsanstalter i Europa. Vart och ett är ett centrum för kunskap och innovation, oavsett om de är forskningsuniversitet, tekniska högskolor, konsthögskolor, yrkeshögskolor eller andra högskolor. 

De är anledningen till att vår världsdel globalt betraktas som en kunskaps- och innovationsmotor som drar till sig och behåller talang. Våra högre utbildningsanstalter är en guldgruva för kompetensutveckling och en drivkraft för hållbar tillväxt, företagande och bra jobb i hela Europa.

Bara det är fantastiskt. Men det finns fortfarande så mycket mer potential. 

Vi har en vision för högre utbildning. En vision om europeiska campus där studerande, personal och forskare från olika universitet i hela Europa kan göra utbyten och skapa ny kunskap tillsammans, över landsgränser och ämnesområden. En vision om ett gemensamt långsiktigt strukturellt, hållbart och systematiskt samarbete inom utbildning, forskning och innovation i hela Europa.

Det kanske låter ambitiöst, men det finns redan 41 så kallade Europauniversitet (allianser mellan högre utbildningsanstalter i olika länder), som har testat vilken typ av strukturellt, strategiskt och hållbart samarbete som är praktiskt möjligt och mest fördelaktigt för deras studerande, personal och samhället runt dem.

För att ytterligare stödja initiativet för Europauniversitet inledde kommissionen en ansökningsomgång inom Erasmus+ för Europauniversitet i november 2021, med en rekordstor budget på 272 miljoner euro. Ansökningsomgången hade två syften: att stödja allianser som redan fanns, så att de kunde fortsätta eller till och med utvidga sitt samarbete, och att skapa nya allianser.  

Det överväldigande gensvaret visar hur entusiastisk och engagerad sektorn för högre utbildning är. 

Vi kan nu meddela att 16 europeiska universitetsallianser kommer att fortsätta att få stöd inom Erasmus+. De har utvidgat sitt samarbete genom att involvera runt 30 nya högre utbildningsanstalter från alla delar av Europa, främst i andra städer än huvudstäder, vilket förankrar dem i ännu fler och olikartade regioner.

Dessutom kommer fyra nya europeiska universitetsallianser att skapas.

Tillsammans med de 24 allianser som valdes ut redan 2020 finns det nu alltså 44 Europauniversitet över hela Europa.

 

Maria Gabriel

EU-kommissionär med ansvar för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdomsfrågor

Emil Boc

Borgmästare i Cluj-Napoca (Rumänien), Regionkommitténs föredragande för yttrandet om en europeisk universitetsstrategi

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret