Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s inrikes- och migrationskommissionär Ylva Johansson under måndagens informella ministermöte i tjeckiska Prag.

EU befarar inflöde av vapen till kriminella från Ukraina

BRYSSEL 11 juli 2022

Med erfarenheterna från Jugoslavienkrigen och de många vapen som smugglades till EU planerar nu medlemsländerna att förekomma nya flöden. Migrations- och integrationsminister Anders Ygeman ser en lösning i att köpa loss vapen efter kriget och förstöra dem.

EU-ländernas inrikes- och migrationsministrar träffas i dag måndag för ett informellt möte i Prag, huvudstad i Tjeckien som sedan den första juli leder förhandlingar mellan medlemsländerna i unionens ministerråd.

En av frågorna på dagordningen är hur EU-länderna, tillsammans med kandidatländerna Moldavien och Ukraina, ska skydda sig från de flöden av vapen och droger som kan komma till följd av kriget.

– Vi vet av erfarenhet att detta ofta kommer efter eller under ett krig. Vi måste vara förbereda redan från början, sade EU:s inrikes- och migrationskommissionär Ylva Johansson inför mötets början.

Till Sverige smugglades efter krigen i forna Jugoslavien stora mängder vapen, enligt migrations- och integrationsminister Anders Ygeman, något han och hans kollegor vill förhindra händer igen.

– Det finns många vapen från forna Jugoslavien i Sverige som används av den organiserade brottsligheten. Vi måste vidta åtgärder för att kontrollera vapenflöden efter kriget i Ukraina och även förstöra vapen som inte längre behövs, sade Ygeman.

Enligt kommissionär Johansson ska man under dagen lansera ett ”stödnav” i Moldaviens huvudstad Chișinău. EU väntas sända ut nationell polis för att samla in information om eventuell vapensmuggling.

Minister Ygeman vill se fler åtgärder för att stärka gränsskyddet och för att samla in och förstöra vapen efter krigets slut.

– Den läxa som vi lärt oss från andra konflikter är att jag tror att man måste betala för de vapnen för att kunna samla in och förstöra dem, sade Ygeman som tillade att han räknade med att det stora flertalet vapen som EU-länder i dag skickar till Ukraina kommer bli kvar i den ukrainska armén.

Ännu bara i liten skala

Tjeckiens inrikesminister Vít Rakušan ser ännu ingen större vapensmuggling från Ukraina, en bild som delas av både Ylva Johansson och Ander Ygeman.

– Vi ser ingen fara i dag men vi vet att en konsekvens av krig kan få effekter på säkerheten i EU och Europa, sade Rakušan.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret